Jste už zimou vyčerpaní? Nabijte se omega-3 mastnými kyselinami!

Zdraví 23. února 2015

Ačkoliv lyžaři si naplno užívají stále ještě kvalitní sněhové podmínky, mnozí z nás jsou už z chladného počasí a krátkých dnů vyčerpaní a netrpělivě vyhlíží první náznaky jara. Pořádně zabrat dostala v zimních měsících především naše imunita. Kdo se chce cítit skvěle i na konci zimy, jídelníček by šidit rozhodně neměl. Platí osvědčená klasika - dostatek vitamínů, minerálů a omega-3 mastných kyselin.

Zvýšený přísun čerstvého ovoce a zeleniny, teplé polévky i ponožky a správná životospráva – to vše by mělo potěšit ducha a posílit naši imunitu, oslabenou po dlouhých chladných měsících. Významně mohou našemu zdraví prospět právě nenasycené mastné kyseliny.

„Omega-3 mastné kyseliny jsou důležité nejenom pro správnou funkci srdce a mozku. Podporují snížení hladiny LDL cholesterolu, zabraňují poruchám srdečního rytmu a zároveň pozitivně působí na imunitní systém, který je u většiny z nás po zimě oslabený,“ říká nutriční terapeutka Margareta Iliopulosová. „Protože si však tyto živiny lidské tělo nedokáže samo vytvořit, získat je můžeme pouze z potravin, které je v dostatečném množství obsahují,“ dodává. Na pomyslném žebříčku vedou ryby, ořechy a semínka. Obzvláště tučné mořské ryby jako losos, tuňák, sardinka nebo makrela jsou skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin. Imunitu posilují kromě toho také vysokým obsahem vitamínu D.

ryba naturamed

Podle odborníků by se v ideálním případě měly objevit ryby na našem stole dvakrát až třikrát týdně. Realita je však jiná – většina Čechů v tomto množství rybu nekonzumuje, ačkoliv si je všech nutričních benefitů šupinatých plavců vědoma. Pokud patříte k těm, kteří rybám neholdují, zkuste potřebné živiny doplnit kvalitními potravinovými doplňky. Kapsle OmegaMarine Forte+ z čerstvého oleje norského lososa pokrývají doporučenou denní dávku omega-3 mastných kyselin již dvěma kapslemi. Více informací najdete zde.