Vše, co potřebujete vědět o cukrovce

Zdraví 29. srpna 2017

Cukrovkou trpí v Česku asi 850 tisíc lidí, a jejich počet strmě narůstá. Každý den přibude až 150 nových pacientů. Díky pokrokové medicíně a nové skupině léků mají šanci na lepší život.

Přestože se nejedná o banální onemocnění, mnoho lidí cukrovku podceňuje. Nechodí na pravidelné lékařské prohlídky, díky nimž by se mohla cukrovka zavčasu odhalit, takže o tom, že jsou nemocní ani nevědí. Pokud tedy máte pocit, že jste poslední dobou bezdůvodně více žízniví a unavení, zajděte raději na preventivní prohlídku. Odhadem je v Česku asi 250 tisíc neléčených diabetiků.

Není to jen tloušťka

Cukrovky jsou dva typy. Cukrovka 1. typu postihuje mladší lidi (zhruba do 35 let) a vzniká tehdy, když tělo přestane vytvářet vlastní inzulin v důsledku poškození tkáně infekcí nebo autoimunitní reakcí. Projevuje se ztrátou hmotnosti, nadměrnou žízní, vyčerpaností a extrémní únavou. Kromě úpravy životosprávy je k její léčbě nutné píchání injekcí s inzulinem, přibližně třikrát až šestkrát denně.

Cukrovka 2. typu se objevuje nejčastěji u lidí 
ve věku 40 až 60 let. A přestože jí trpí obézní lidé až šestkrát více než ti, kdo mají zdravou váhu, nelze to považovat za nepsané pravidlo. Onemocnět cukrovkou mohou zrovna tak štíhlí, jako silnější. Důvodem je, že tělesné buňky nedostatečně reagují na inzulin, který slinivka vytváří, a neodčerpávají cukr z krve, což vede opět ke zvýšené hladině cukru v krvi. Je-li váš styl života sedavý, nemáte-li dostatek pravidelného pohybu, žijete ve stresu, kou- říte, ve velkém holdujete alkoholu, trápí vás vysoký krevní tlak nebo kila navíc, máte k cukrovce „skvěle“ nakročeno. Projevy diabetes 2. typu jsou obdobné jako u cukrovky 1. typu – to znamená žíznivost, časté močení, únava a hubnutí.

Důležité dietní zásady

V obou případech cukrovky je nutné okamžitě přejít na zdravý a pravidelný způsob stravování
 a dostat se na optimální váhu. Dieta se zakládá 
na časté a pravidelné konzumaci malého množství jídla s omezeným příjmem cukrů i tuků. Cukry je důležité vybírat složené ve formě škrobu, to znamená jíst brambory, rýži, luštěniny či ovesné vločky. Mléčné výrobky byste měli vybírat nízkotučné, maso libové, buďto drůbeží, telecí, vepřové nebo králičí, pokud jde o tuky, přednost by měly mít vždy rostlinné. Ve větším množství se doporučuje konzumace ovoce a zeleniny, ryb a potravin s vysokým podílem vlákniny (celozrnné pečivo, otruby, lněné semínko, sója, sušené fíky, špenát).

Přelomová léčba

Při onemocnění cukrovkou 2. typu je však nezbytné, kromě dodržování předepsané diabetické diety, také pravidelné užívání léků. Doteď se předepisovala především antidiabetika, zpomalující vstřebávání glukózy ze střeva nebo ovlivňující sekreci inzulinu. Nyní je však na světě nová skupina léků, takzvaných gliflozinů, které vylučují z těla nadbytečný cukr a tím i kalorie. „Od jiných antidiabetik se liší tím, že místem, ve kterém působí, jsou ledviny,“ vysvětluje ambulantní diabetoložka Marcela Szabó.

„Působí nezávisle na hladině inzulinu v těle – nadbytečná glukóza se z organismu vylučuje močí. Spolu 
s ní se ztrácí i energie a některé minerály. Pacienti tak mohou zhubnout a snížit svůj krevní tlak. Glifloziny jsou molekuly, které umějí zablokovat zpětné vstřebávání glukózy v ledvinách. V důsledku toho organismus vyloučí až 70 gramů glukózy močí za den, což představuje množství energie získané přibližně jedním hlavním jídlem. Při léčbě se pak kromě hladiny cukru snižuje i hmotnost pacienta,“ uvádí lékařka. Ne každý cukrovkář ale může na léčbu glifloziny přejít – limitujícím faktorem je stav ledvin. Pokud pacientovy ledviny nejsou zcela zdravé, lékaři tuto léčbu nedoporučují. Nežádoucím účinkem gliflozinů je vyšší riziko močových infekcí, proto je u těchto léků velmi důležité dodržovat zhruba o půl litru vyšší příjem neslazených tekutin denně.

Oči prozradí nemoc včas

Problémy se zvýšeným cukrem bezpečně odhalí krevní testy. Pokud nemáte praktického lékaře nebo na pravidelné prohlídky zkrátka neradi chodíte, můžete si udělat i domácí test (Diabetes Test k dostání v lékárnách za asi 200 Kč), který abnormální hladiny cukru v krvi také ukáže. Dalším způsobem, jak nemoc zjistit, je
 oční vyšetření. Měření fluorescence oční čočky provádí přístroj vyvinutý ve Spojených státech amerických, který má nyní zapůjčený Všeobecná fakultní nemocnice v Praze.
 „Na stejném principu vazby glukózy na proteiny, jako je tomu v krvi, jsou založeny i změny
 v oční čočce, které vedou k její zvýšené fluorescenci. Čím déle trvá neodhalený diabetes a čím vyšší je množství glukózy v krvi, tím je glukóza více navázána v čočce, která pak vydává větší fluorescenci,“ vysvětluje profesor Jan Škrha, zástupce přednosty III. interní kliniky VFN 
v Praze. Vyšetření přístrojem, který dokáže odhalit cukrovku až sedm let před vznikem komplikací, je rychlé a bezbolestné, s okamžitými výsledky.