Jak posílit vitalitu pomocí Feng šui

Zdraví 14. srpna 2015

Porozhlédněte se po bytě a přemýšlejte, zda byste nemohli trochu upravit rozestavení nábytku či vybavení podle starého čínského umění feng šui. Některé zdánlivé maličkosti jako třeba špatně umístěná světla či zrcadla vás mohou okrádat o vitalitu a energii.

Feng šui znamenalo ve staré Číně umění udržovat ve správné rovnováze vodu (šui) a vítr (feng). Voda je důležitý zdroj zemské energie pro život lidí, rostlin a zvířat, vítr je zdroj energie z nebes. Soulad těchto dvou elementů má na život člověka velmi pozitivní vliv – posiluje jeho zdraví a vitalitu. Aby vám tato metoda pomohla, stačí správné uspořádání nábytku a předmětů v jednotlivých místnostech bytu.

DĚTSKÝ POKOJ

Psací stůl – Mají vaše děti problém se soustředit? U psaní úkolů vydrží deset minut a pak začnou bloumat po pokoji a snaží se zabavit jinak? Pokud chcete, aby nad učením vydržely sedět déle, postarejte se o to, aby za jejich psacím stolem byla pevná zeď, která zajistí, aby od stolu stále někam neodcházely.

Stop palandám – Mají-li sourozenci společný pokoj, většina rodičů volí, kvůli úspoře místa, spaní na palandách. I když se to může jevit jako dobré řešení, pro dítě spící dole to může mít negativní dopad, jelikož nemá přísun čerstvé energie čchi (čchi označuje vitální sílu), což může oslabit jeho zdraví.

Okna dokořán

Aby mohla do místnosti proudit čerstvá energie čchi, je důležité každý den alespoň na 20 minut otevřít okna (zejména v místnosti, kde se spí) a pořádně vyvětrat.

ENERGIZUJÍCÍ OBÝVÁK

Když přijdete domů a nemusíte ihned začít s přípravou večeře, zpravidla se uvelebíte do křesla nebo na kanape v obývacím pokoji, abyste si odpočinuli. Pár opatření umocní tok a sílu energie kolem vás.

Zavěste zrcadlo – Strategicky umístěné zrcadlo má spoustu výhod – přináší více světla do temnějších míst a usměrňuje energii. Nikdy však nevěšte zrcadlo přímo proti dveřím do obývacího pokoje, aby nebyla energie odražena zpět.

Rozestavte nábytek – V ideálním případě by měly stát židle a pohovka čelem ke dveřím (nikdo by tak neměl sedět zády ke dveřím). Sedadla by měla být rozmístěna do kruhu. Stůl, jenž symbolizuje zdraví, by měl být čistý a upravený.

Eliminujte záření – Televize, DVD přehrávače, rádia, počítače a domácí spotřebiče jsou obklopeny elektromagnetickým polem, které narušuje tok energie čchi. Do ložnice si proto pořiďte obyčejný budík na baterie a k televizi, počítači nebo hifi věži umístěte kamínek fluoritu, který funguje jako absorbovač záření.

Světlo a květiny – Ve feng šui obývacím pokoji by měl být dostatek světla. Tmavé rohy a zákoutí by měly být prosvětleny kombinací jasných barev, rostlin, zrcadel nebo světel. To k nim přitáhne energii čchi, která by se tam jinak nedostala. Vhodnými rostlinami můžete z místnosti navíc vypudit toxické látky, roztoče či cigaretový kouř. Přírodními čističkami vzduchu jsou například datlová palma, břečťan, chryzantéma, ledviník nebo všechny druhy fíkusů.

UZDRAVUJÍCÍ LOŽNICE

Kvalitní a dostatečně dlouhý spánek je pro dobré zdraví nepostradatelný. I když spíte doporučených osm hodin denně, nebudíte se, lehce usínáte a ráno se probouzíte odpočatí, existuje několik triků, kterými podpoříte kvalitní spánek:

Umístění postele – Stabilní a vyvážená postel s pevným čelem a kvalitní matrací je pro působení harmonického feng šui velmi důležitá. Kde by měla postel stát? V ideálním případě by měla být přiražena čelem ke stěně, snadno přístupná z obou stran, po obou stranách by měly stát noční stolky. Prostor nad postelí by měl být prázdný – nezavěšujte nad ní lampy, poličky a už vůbec ne zrcadla.

Vyladěné stěny – Tlumené pastelové barvy (zdi, nábytku, koberce, ložního prádla, závěsů) zajistí klidný a nerušený spánek. Potrpíte-li si na obrazy, vybírejte pozitivní a uklidňující motivy. Tyto kresby na vás působí po celou noc a v důsledku toho ovlivňují váš život. Do ložnice proto nikdy nedávejte hororové, depresivní nebo smutné malby.

Závěsné zvonkohry Hrají ve feng šui významnou roli, jelikož slouží jako prostředek ke zlepšení proudění energie. Zvonkohra napomáhá k přeladění energie člověka přicházejícího z vnějšku dovnitř, usměrňuje tok energie. Často se používá v interiérech s dlouhými chodbami, kde se zavěšuje na střed, aby energii zadržela a rovnoměrně ji rozptýlila do postranních chodeb a dalších místností.

Solné lampy

Místo efektních lampiček používejte solné lampy, které mají kromě hezkého a neotřelého designu i pozitivní vliv na zdraví. Fungují jako silný přírodní ionizátor, který efektivně uvolňuje negativní ionty, což má za následek lepší a čistší vzduch. Solné krystaly podporují dýchací a oběhový systém, zmírňují respirační problémy a alergie a celkově zlepšují obranyschopnost organismu. Bioenergetičtí terapeuti a homeopaté doporučují solné lampy také lidem trpícím neurotickými poruchami či nespavostí.