Cesta k hlubokému uvolnění

Zdraví 17. dubna 2016

Hledáte nový způsob dokonalého odpočinku? Zkuste restorativní jógu! Jde o velmi pomalý, relaxační až terapeutický typ jógy, jejíž podstatou je vnitřní prožitek. V jednotlivých pozicích se setrvává deset i patnáct minut, čímž dochází k pasivnímu protahování a uvolnění vnitřních struktur těla. To vše v rytmu vlastního dechu doprovázeného relaxační hudbou a zvukem tibetských mís.

Restorativní jóga je skvělým způsobem relaxace a restartu mysli. Pokud si ovšem chcete propotit tričko a spálit tisíce kalorií, pak vyhledejte jiný druh pohybu. „Pozice v restorativní józe trvají dlouho a nelze hovořit o pozicích omotávajících si dolní končetinu přes ramena nebo vzpory na rukách. Jde o relaxační pozice, ve kterých setrváváte od 3 do 20 minut dle vaší úrovně a fyzických možností. V počátku je třeba překonat nepohodlí, které se objeví přibližně po jedné či dvou minutách. Zde začíná reagovat hluboký myofasciální systém na danou pozici,“ vysvětluje podstatu restorativní jógy známý jogín Václav Krejčík.

„Vědomá práce s dechem a lehké překonání nekomfortní zóny vyvedou praktikujícího ze stavu přetížení, napětí a nepohody k prožitku silné relaxace a celkovému obnovení fyzických a psychických sil. Z vědomí se zcela ztratí tělesné struktury a jen jste. Nepohoda se změní v oázu klidu, míru a volnosti. Na rozdíl od dynamičtějších stylů jógy dosáhnete silné obnovy energie z „nicnedělání". Během lekce restorativní jógy dochází k harmonizaci vztahu těla a mysli. Přes fyzické tělo se dostáváte i k emociálnímu tělu a objevujete podstatu emociálního trápení. Veškeré problémy a nepohodu odevzdáte dechu a pozici, ve které strávíte delší čas.“

Restorativní jóga je především způsob relaxace. A právě relaxace je principem samoléčby organismu. Nastává, když se sníží krevní tlak, zmírní se práce srdce, metabolismus a svalové napětí. Tím dojde ke zvýšení alfa vln mozku a přichází hluboká relaxace, tedy schopnost organismu navrátit se do rovnováhy. Pobýváním v ásaně po delší dobu, s pozorností přenesenou k dechu a vnitřním signálům těla a mysli, dojde k uvolnění těch nejmenších a nejhlubších struktur.

Fascie, vnitřní síť spojující vše uvnitř těla, nabude na uvolnění a pružnosti, ze kterého pramení i hluboké emocionální uvolnění. Lékaři hovoří o fascii především jako o tkaninové struktuře, která propojuje kosti, svalstvo, nervy, cévy a lidské orgány. Ve skutečnosti mají však fascie ještě další úkoly – zajišťují pohyb, přesun síly a nervové vzruchy. Jedná se o komunikační síť pro celé lidské tělo, které je na tomto základu vnímáno jako jeden celek. Abychom byli schopni tento systém, ze kterého vychází regenerace a obnova sil organismu ovlivnit, je třeba zastavit se na delší dobu v jedné pozici.

„Tento typ jógy výrazně redukuje stres a osvěžuje naši mysl. Před začátkem praxe je důležité si uvědomit, že se nejedná o práci zaměřenou na povrchové svaly, ale o intenzivní působení energie uvnitř těla - v hlubokém svalstvu, kloubech, páteři a kostech. Dochází k protažení pojivové tkáně jemným tlakem, který způsobí zvýšení elasticity, zlepšení funkce nervové a imunitní soustavy a krevního oběhu. Toxiny fyzické i mentální se odplavují a organismus se stává vibrující soustavou energie díky vybalancování všech tří dóš: váta, pittha a kapha,“ vyzdvihuje přínosy restorativní jógy Václav Krejčík.

K dosažení maximálního uvolnění se při tomto stylu jógy používají různé dechové techniky (pránájámy), vizualizace, mantry, aromatické vůně v nejlepší kvalitě Bio-Bachovky - auraparférmy a zvuky (vibrace) tibetských mís. V ásanové praxi se využívají blostery, polštářky, deky a pásky k tomu, aby bylo umožněno delší setrvání v jednotlivých pózách a tělo se mohlo pozvolna otevírat pasivním protahováním.

Na závěr Krejčík dodává: „Vytvoříme-li našemu tělu prostor, má schopnost samoléčby. Základní podmínkou je zastavení se a uvědomění si slabosti mysli a síly našeho organismu tvořit a oživovat každou buňku v těle. Mysl zaměstnáme dechem, mantrou nebo meditací. Vytvoříme v ní tak vazbu směrem dovnitř těla a připoutáme ji. Dech je spojnicí mezi všemi úrovněmi člověka a umožňuje redukci napětí a stresu. Hluboký a plný dech, který nás spojuje na úrovních fyzického a mentálního těla s duchem, tvoří základ praxe restorativní jógy.“