Víte, k čemu je vám dobrý arganový olej?

Zdraví 18. března 2017

Spojení arganový olej jste už určitě zaregistrovali. Pořád si ale nejste jisti, k čemu se vlastně používá a proč byste si ho měli pořídit i vy? Co třeba proto, že vás krásně zbaví vrásek?

Arganový olej je jedním z nejvzácnějších olejů světa. Pro své léčivé a vyživovací vlastnosti bývá nazýván tekutým, či marockým zlatem. Berbeři, obyvatelé Maroka a severní Afriky, jeho blahodárně účinky využívají již po staletí.

Obsahuje vysoký podíl mastných a polynenasycených kyselin. Je bohatý na tokoferoly a sitosteroly. Jeho složky mají antioxidační a terapeutické účinky. Kosmetický arganový olej prospívá nejenom pokožce celého těla, ale také vlasům a nehtům. I přes to, že se řadí mezi oleje, není vůbec mastný. Naopak, odstraňuje dokonce z pleti přebytečný olej!

Kde se vzal, tu se vzal...

Arganový olej se vyrábí ze semen plodů argánie trnité (Argania Spinosa). Tyto stromy rostou po celém pobřeží Atlantského oceánu, v oblastech Maroka a severní Afriky. Vyskytují se jak v rovinách, tak v hornatých částech. Dorůstají do výšky 8 až 10 metrů. Přizpůsobily se různorodým podmínkám – dokážou přežít v extrémně suchém prostředí i na neúrodných půdách. Obyčejně se dožívají 125 až 150 let věku, nicméně některé stromy přežívají až 400 let.

Původ argánií sahá až do období třetihor. Jejich schopnost přizpůsobit se je velmi neobvyklá. V delším období sucha zpomalují energetické výdaje tím, že nechají opadat všechny své listy. Zabraňují tak přebytečné spotřebě vody. Takto setrvají do období dešťů, kdy velmi rychle zregenerují. Z kmene stromů vyrůstá mnoho větví, které se různě proplétají, a jejich povrch je pokrytý trny o délce 2 až 3 cm.

Sklizeň začíná v červnu a trvá až do září. Trny arganovníku celý proces značně komplikují. Používají se 3 rozdílné metody. Někteří zemědělci čekají, až plody uzrají a samy spadnou. Jiní používají dlouhé tyče, jejichž pomocí plody shazují na zem. Třetí způsob sklizně využívá kozy, které na strom vylézají a živí se jeho plody. Ty se později z kozího trusu vybírají. Ačkoliv je tato varianta relativně nezvyklá, plodům nikterak neuškodí. Naopak – zaručuje neinvazivní získání semen, které se uvnitř plodů nachází.

Pro získání oleje se v procesu tradiční výroby semena plodů rozbíjejí kameny. Jejich vnitřky se suší na slunci. Posledním úkonem je pražení semen, které probíhá tak dlouho, dokud olej nezíská žádoucí barvu a chuť. Arganový olej je možné vyrobit i tak, že místo pražení jsou semínka rozdrcena do husté hmoty, která se dále míchá s vodou.

argan

Strom argánie

Jak vám pomůže

Terapeutické účinky kosmetického arganového oleje jsou zachovány díky jeho způsobu výroby. Vliv arganového oleje na pokožku je velmi pozitivní a komplexní zároveň. Prospívá nejenom pokožce celého těla, ale také vlasům a nehtům. Velmi příjemným benefitem je skutečnost, že arganový olej není mastný. Naopak, z pleti odstraňuje přebytečný olej. Jeho složky mají antioxidační a terapeutické účinky. Působí jako prevence proti rakovině kůže.

argan
foto:

Arganový olej pomáhá:

  • proti vráskám
  • odstranit strie (doporučuje se aplikace v průběhu těhotenství)
  • dodávat elasticitu a hebkost pokožce
  • vyživovat a vypínat pleť
  • v boji proti akné
  • zjemňovat jizvy (jak po úrazech, tak po akné)
  • snižovat tvorbu pigmentových skvrn
  • zklidňovat kůži popálenou od slunečního záření
  • zabraňovat lámání vlasů
  • posilovat a vyživovat nehty
  • v prevenci vzniku celulitidy
  • regenerovat a zvlhčovat suchou pokožku

Jaké jsou účinné látky?

Arganový olej obsahuje množství zdraví prospěšných látek. 80 % tvoří mastné kyseliny, z toho přibližně 50 % připadá kyselině linolové, 15 % kyselině alfa-linolenové, 12 % kyselině olejové, 3 % kyselině gamma linolové a 1 % kyselině arachidonové. Obsahuje 3x větší množství vitaminu E (tokoferolu) než olivový olej. Další významnou složkou jsou steroly.

Olej vykazuje příznivé terapeutické účinky. Důležitou součást tvoří antioxidanty. Složky oleje, jako například skvalen, mají pozitivní účinky v boji proti nádorovým onemocněním. V arganovém oleji se nachází ve vysokých koncentracích. Pomáhají také jako ochrana před rakovinou kůže.

I v minulosti se vědělo!

První zmínky o využívání arganového oleje pocházejí ze 13. století. Jeho výrobu a účinky popsal ve svém díle z roku 1219 Ibn Al-Baytar, tehdejší vědec a geograf. Vývoz arganového oleje do celé Evropy začal v 18. století. Text z roku 1791 zmiňuje jeho využití v továrnách na výrobu mýdla. Jedna z prvních publikací 20. století, zabývající se účinky arganového oleje, byla vydána v roce 1924.

Jejím autorem je botanik Braun-Blanquet a nazývá se Studie vegetace v oblasti Středozemního moře. Terapeutické vlastnosti arganového oleje definuje studie z roku 1929: „Výzkum arganového oleje a jiných výrobků z arganu“ (Recherches sur l'huile d'argan et sur quelques autres produits de l'arganier), jejímž autorem je M. Battino z Botanické laboratoře v Paříži.

Více informací najdete na www.puntura.cz