VIDEO: Vyhněte se "epidemii" cukrovky

Zdraví 3. června 2014

Cukrovka je závažné onemocnění, se kterým se dle odhadů potýká až 800 000 Čechů, přičemž pacientů stále přibývá. Toto zákeřné onemocnění může způsobit slepotu, poškození tepen, onemocnění ledvin a končí i amputací končetin. Cukrovka nebolí, postižený člověk o ní tedy nemusí dlouhou dobu vůbec vědět. Na diabetes se často přijde náhodně a nezřídka v již dost pokročilém stadiu.

„Cukrovka nevzniká z důvodu nadměrného slazení, ale její příčinou je nevhodný životní styl, tedy přejídání a málo pohybu. 90 % diabetiků II. typu je obézních,“ dodává dietoložka PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju.

Diabetes I. a II. typu jsou zcela rozdílné nemoci

Cukrovka má dva typy. „Diabetes mellitus 1. a 2. typu mají sice podobný název, ale jde o dvě naprosto rozdílné nemoci. Mají však jeden společný rys, a tím je zvýšená hladina cukru v krvi,“ vysvětluje Karolína Hlavatá.

Diabetes 1. typu se může objevit v kterémkoli věku, ale nejčastěji postihuje děti a mladé dospělé. „Podstatou je nedostatek inzulínu, a to následkem zničení takzvaných B buněk slinivky břišní, které inzulín produkují. Nemocný je již celoživotně odkázaný na aplikaci inzulínu. Součástí léčby jsou samozřejmě i režimová opatření, hlavně dostatečná pohybová aktivita a zdravá, vyvážená strava,“ uvádí dietoložka Hlavatá.

Diabetes 2. typu je v dospělé populaci velice rozšířený a platí, že čím je člověk starší, tím je riziko vzniku tohoto onemocnění vyšší. „Rozlišují se dva typy této nemoci. Diabetes spojený s obezitou (60 až 90 % pacientů s diabetem 2. typu je obézních) a diabetes bez obezity,“ říká Hlavatá.

cukrovka

Obezita často cukrovce předchází.

foto:

Jak vzniku cukrovky předcházet?

Roční přírůstek pacientů s diabetem je v České republice 25-30 tisíc nemocných. V dalších 20 letech bude každý 10. Čech trpět touto chorobou. Cukrovce však lze snadno předcházet.

„Denně snězte dvě porce ovoce, pět porcí zeleniny a dvě porce mléčných výrobků. Vybírejte si libové maso, celozrnné pečivo a tuky a sladkosti jezte umírněně,“ radí Hlavatá.

Podívejte se na video, které vysvětlí, jak zabránit rozvinutí této choroby: