Test: Co je příčinou vašich zažívacích potíží?

Zdraví 25. května 2017

Nadýmáním a častým ‚běháním‘ na záchod trpí hlavně lidé přehnaně zodpovědní, citliví a vystresovaní. Pokud i vy máte zmapované všechny toalety cestou do práce, otestujte se. To abyste něco nezanedbali v případě, že by na vině nebyla psychika.

Máme pro vás deset otázek, abyste měli jasno. Odpovězte podle pravdy na otázky týkající se vašich zažívacích potíží a přečtětě si, co s tím.

  1. Trvají vaše zažívací potíže (nadýmání, průjmy) déle než tři měsíce?
    ANO: 2 NE: 0

  2. Je kvůli tomu váš život méně příjemný než dříve – klesla jeho kvalita?
    ANO: 2 NE: 0

  3. Stává se vám, že máte sice nutkavou potřebu odskočit si na toaletu, ale když tam dorazíte, střeva se uklidní
    ANO: 1 NE: 0

  4. Míváte o víkendu či o dovolené od svých zažívacích potíží klid?
    ANO: 2 NE: 0

  5. Všimli jste si, že stresové situace (pracovního i soukromého rázu) vaše potíže násobí?
    ANO: 2 NE: 0

  6. Bolí vás v souvislosti s nadýmáním a průjmy břicho, míváte často křeče, které po vyprázdnění ustanou?
    ANO: 2 NE: 0

  7. Bývají vaše potíže nejhorší ráno, zejména těsně před odchodem do práce či školy, případně na úřad nebo jinam, kde očekáváte nepříjemnosti?
    ANO: 2 NE: 0

  8. Budí vás nutkání na záchod uprostřed noci, takže kvůli ‚běhání‘ na toaletu máte už nějakou dobu narušený spánek?
    ANO: 0 NE: 1

  9. Zaznamenali jste někdy v poslední době krev ve stolici?
    ANO: 0 NE: 1

  10. Zhubli jste v poslední době, aniž byste se o to snažili, a neumíte si ztrátu kil vysvětlit žádnou změnou životního stylu (dieta, vyřazení některých potravin), zvýšenou pohybovou aktivitou apod.?
    ANO: 0 NE: 1

Spočítejte si nasbírané body:

Méně než 3 body: JSTE V POŘÁDKU!

Asi vás nepřekvapí, že vaše zažívání je v pořádku. Pokud vás občas zaskočí bolavé břicho nebo průjem, je to zcela v normě. Zvláště když víte, že potíže měly zdroj v jídle (zejména jeho nadmíře) či ve stresu. To se občas může stát každému. Pozor! Pokud jste‚nasbírali‘ nuly v posledních třech otázkách, je možné, že sice netrpíte dráždivým tračníkem, ale určitě byste se měli vypravit na vyšetření. Krev ve stolici, noční průjmy či zhubnutí mohou (ne samozřejmě vždycky!) ukazovat na nádor tlustého střeva. Dobrou zprávou je, že když se začne léčit včas, je velká pravděpodobnost na vyléčení.

4 až 7 bodů: BŘICHO OBČAS ZAZLOBÍ

Občasné zažívací problémy vás sice trápí, ale nenasbírali jste všechny zásadní charakteristiky pro diagnózu dráždivého tračníku. Neberete léky, které mohou mít na zažívání vliv? Zkoušeli jste vyřadit z jídelníčku mléčné výrobky? Pokud ale máte pocit, že špatné trávení výrazně ovlivňuje vaši životní pohodu, určitě se vypravte k lékaři.

Více než 7 bodů: SYNDROM DRÁŽDIVÉHO TRAČNÍKU

Na tuto diagnózu bohužel neexistuje žádný test, který by ji jednoznačně potvrdil. Příznaky, které pro ni mluví, jste zřejmě v testu vyznačili: vaše potíže se zažíváním – zácpy, průjmy, nadýmání provázené bolestí břicha – trvají déle než tři měsíce a objevují se několikrát do měsíce, zejména ve stresových situacích. Příčiny nejsou zatím úplně objasněné, nicméně má se za to, že střeva některých lidí jsou jaksi citlivější na jejich psychický stav. Platí, že u žen je tento problém častější. Máte-li pochybnosti, konzultujte se svým lékařem, jaká vyšetření byste měli absolvovat. V úvahu připadají krevní testy či třeba kolonoskopie. Ty mají za úkol vyloučit vážnější onemocnění. Dráždivý tračník je sice nepříjemný, ale život ani zdraví neohrožuje.

Jak si ulevit při dráždivém tračníku?

Jestliže test napověděl, že se zřejmě jedná o syndrom dráždivého tračníku, měli byste se hlavně naučit pracovat se svou psychikou. Pomáhá jóga, meditace, snaha vyhýbat se stresu. Spoustě lidí s popsaným syndromem uleví už konzultace s lékařem, když je ujistí, že nejsou vážně nemocní. Spolu se zažívacími problémy se ovšem často objevuje úzkost a deprese. V případě, že ‚hlava‘ stávkuje, je dobré vyhledat takzvanou kognitivně-behaviorální terapii, kde vás naučí čelit každodenním situacím tak, aby vás nenervovaly. Důležité je omezit pití alkoholu a spotřebu cigaret, případně kofeinu.

Jak na zácpu

Na pomoc byste si měli vzít zejména látky a potraviny s vysokým obsahem nevstřebatelné vlákniny. Díky vláknině je stolice objemnější a měkčí, vyprazdňování pak jde snadněji. Vyzkoušejte pšeničné otruby, kukuřičné lupínky, psyllium. A navzdory špatné pověsti také luštěniny. Když je budete namáčet, nebudou nadýmavé. Asi nejméně nadýmavé je psyllium, které koupíte v lékárně. Pokud chcete sáhnout po projímadlech, volte ta osmoticky působící, například Duphalax či Lactulózu.

Jak na průjem

Musíte pít více, než byste to dělali za ‚normálního‘ stavu. A to jedině nápoje bez bublinek. Při ‚atace‘ vynechte sladká či příliš tučná a dráždivá jídla a omezte čerstvé ovoce či zeleninu. Jako lék se doporučuje například Imodium, který působí komplexně tak, že snižuje citlivost střeva na natrávenou potravu, nucení na stolici tedy nejsou tak urgentní.