Kouříte? Tohle s vaší pletí udělá už jedna cigareta denně!

Zdraví 14. května 2019

Povadlá pleť, vrásky, popelavá pokožka. I za to mohou cigarety…

Na začátek trochu teorie. Slovní spojení jako „kuřácká pleť“ či „cigaretová kůže“ nevznikly jen tak náhodou. Známky předčasného stárnutí pleti, projevující se zvýšenou tvorbou vrásek, povadlou pokožkou či nezdravým světle šedým nádechem pleti jsou pro typické. Je to zejména tím, že tkáně kuřáka, i toho občasně-příležitostného, jsou ochuzeny nejen o kyslík, ale také o vitamín C, který ve velké míře odpovídá za zdravý vzhled naší kůže. Pokožka kuřáka vypadá nezdravě zejména kvůli chemikáliím v cigaretovém kouři, které způsobují výraznou ztrátu elasticity kůže. No a ta je u kuřáků podmíněna zejména poškozením kolagenových vláken!

Prozradí vás tón pleti a hluboké vrásky kolem úst

Pleť kuřáka poznáte na první pohled. Prozradí ji nezdravý tón, povislé kontury obličeje, či výrazné vrásky kolem očí a úst (čemuž logicky napomáhá i neustále špulení rtů při potahování z milované cigarety). Navíc je podstatně sušší – o vlhkost ji totiž obírá zákeřný nikotin. Kouření zároveň zužuje cévy, čímž se vrchní vrstvy pokožky odlupují pomaleji. Tvář tak dostává mnohem starší nádech, pleť je hrubší, zašedlejší a vypadá unaveně…

Chemické látky v cigaretovém kouři brání tvorbě kolagenu

Aby toho nebylo málo, chemické látky v cigaretovém kouři zároveň odbourávají kolagenová vlákna a brání tvorbě kolagenu, který udržuje pokožku elastickou a pružnou. Zopakujme si, že právě kolagen, který tvoří až 70 % všech bílkovin kůže, je zodpovědný za její vypnutí a míru hydratace. Znamená to tedy, že jako (i když jen příležitostná) kuřačka se nevyhnete zvýšené tvorbě vrásek, ať už máte genetický potenciál jakýkoliv. Opět se tedy dostáváme k tomu, jaký je dostatek kolagenu pro zdravý a mladistvý vzhled naší pokožky důležitý. Pro kuřáky o to víc!

Kouříte? Tohle s vaší pletí udělá už jedna cigareta denně!

Nejlepší je nekouřit. Ale to jste asi slyšet nechtěli

Bohužel, mnohé ženy, které se oblíbené cigaretky neumí vzdát, ve snaze vylepšit napáchané škody raději vyhledají dermatologa či estetického chirurga. Myslí si, že kuřácké vrásky kolem úst vyřeší botox, nezdravou barvu pleti oživí peeling, a povadlou pokožku fotorejuvenace. Není to tak. Je prokázáno, že korektivní dermatologické zákroky u kuřáků účinkují méně intenzivně. U některých dokonce kouření patří ke kontraindikacím! Kouření, jako tichý zloděj kolagenu, totiž výrazně zpomaluje i hojení ran (nejen po omlazujících) zákrocích. Takže, škoda peněz, dámy a pánové. Raději se smiřte s tím, že už jednou cigaretou denně dáváte vaší pokožce pořádně zabrat zevnitř, a zevnitř tedy musíte napáchané škody i napravit. Nyní, na jaře, je k tomu ten nejvhodnější čas.

Tady máte několik tipů, jak mít hezčí pleť:

1 – Pokuste se s kouřením skončit, a vaše pokožka se vám poděkuje. Opravdu.

2 – Je jasné, že ani po předchozích řádcích se cigaret asi jen tak lehce nevzdáte. Dbejte tedy alespoň na intenzivní hydrataci vaší pleti, kterou výrazně snižuje právě nikotin. Hodně, ale opravdu hodně pijte. Zejména za čistou vodu vám poděkuje nejen celý organismus, ale hlavně vaše utrápená pokožka, která tak dostane svůj ztracený příděl vlhkosti přímo zevnitř.

3 – Namísto jarního detoxu si naordinujte C-etOx. „Dopujte“ vitamín C v přírodní formě, nebo ve formě kvalitních výživových doplňků, a vaše pleť se rychleji zbaví kouřením nahromaděných toxinů. Právě vitamín C je nejlepším přírodním anti-aging vitaminem, který zlepšuje pružnost pleti a zpevňuje ochablé kontury. Protože vitamín C podporuje produkci kolagenu, a dokáže i omezit jeho rozpad. Už starobylé civilizace využívaly „céčko“ jak pro stimulaci produkce kolagenu, tak i kvůli jeho silným antioxidačním vlastnostem. Využijte jeho omlazující účinky i vy a přidejte si k ranní cigaretě místo kávy sklenici čerstvého pomerančového džusu, nebo si vyrobte domácí smoothie z ovoce bohatého na tento přírodní antioxidant.

Kouříte? Tohle s vaší pletí udělá už jedna cigareta denně!

4 – Aby vaše pleť byla svěží a krásná navzdory kouření, potřebuje mít dostatek kolagenu. Doplňte tedy ozdravnou kúru o bio-aktivní, vysoce koncentrovaný Inca Collagen (má stejnou molekulární strukturu jako kolagen, který vaše tělo produkuje samo). A pak už jen pozorujte, jak vaše pleť díky této super omlazující dvojce znovu ožívá! V kombinaci s vitamínem C vám „kolagenový doping“ už v krátkém čase rozzáří pleť, vyžehlí méně výrazné cigaretové vrásky, vrátí zdravou barvu do lící a citelně hydratuje žíznivou „cigaretovou“ pleť!

Právě díky Inca Collagenu bude vaše pleť už zanedlouho hladší, prokrvenější a nepodlehne už tak snadno šedému kuřáckému nádechu. Na závěr malá statistika: „Nekuřáci prý mají až 5krát méně vrásek než lidé, kteří kouří dlouhodobě krabičku cigaret denně.“ A to už stojí za zamyšlení, co říkáte?

Podívejte se na video - mořský kolagen od Inca Collagen představuje Romana Ljubasová