Soutěžte o SodaStream

Soutěže 15. července 2012

SodaStream a jeho mezinárodní vzdělávací výstava upozorňuje na zbytečnou ekologickou zátěž v podobě nadměrné spotřeby PET lahví

PET odpad jedné české rodiny naplní za tři roky obrovskou klec

Neuvěřitelných 2556 PET lahví – to je průměrné množství odpadu, kterým za tři roky „obdaří“ jedna průměrná česká rodina naši planetu. A právě na tuto zbytečnou ekologickou zátěž upozorňuje mezinárodní vzdělávací výstava společnosti SodaStream s názvem „Klec“.

SodaStream

Jedna taková Klec, plná prázdných PETek nalezených v popelnicích a na skládkách, je právě teď nainstalována i v České republice před pražským obchodním centrem Arkády a za týden se objeví v samotném srdci Prahy na Náměstí Republiky, aby kolemjdoucí po dobu jednoho týdne upozorňovala na nebezpečí znečišťování životního prostředí umělohmotnými lahvemi. Společnost zároveň vyzývá, aby se 16. červenec stal světovým „Dnem bez PET lahví“.

Klec je putovní ekologická výstava upozorňující na to, kolik umělohmotných lahví a plechovek vyhodí průměrná rodina za tři roky. Na výstavu byly použity exponáty nalezené v popelnicích a na skládkách, tedy nevytříděné PETky a plechovky od sycených nápojů. Společnost SodaStream chce zvýšit povědomí o nebezpečí hromadícího se umělohmotného odpadu. Od 16. července se v průběhu měsíce objeví Klec na mezinárodních letištích a dalších frekventovaných místech mimo jiné v USA, Británii, Itálii, Francii, Jihoafrické republice, Německu, Belgii, Japonsku, Kanadě, Norsku, Novém Zélandu, České republice, Irsku, Izraeli, Švýcarsku, Slovensku, Švédsku, Brazílii a Austrálii.

Sirup II

Sirup

Víte, že…

  • Každoročně přibývá přibližně 141 miliard použitých plastových lahví, které nejsou recyklovány?
  • Doba rozpadu jedné PET lahve je přibližně 450 let. Ta, kterou dnes vyhodíte do směsného odpadu, se rozloží nejdříve po roce 2460.
  • Na výrobu jedné lahve balené vody je potřeba 5x více vody, než kolik sama obsahuje.
  • Asi 25% balených vod zákazníci spotřebují mimo místo původu. Takže než se balená voda dostane do regálu ve vašem obchodě, „procestuje“ kus světa. Přeprava balených vod i sycených nápojů z továren do obchodů, a následně z obchodů domů, znamená pro životní prostředí další zátěž v podobě emisí.
  • Přitom stačí jen otočit kohoutkem v kuchyni. Pokud si chcete ověřit kvalitu své vody, navštivte stránky příslušné vodárenské společnosti nebo si nechte vodu odborně posoudit akreditovanou nezávislou laboratoří.
  • Pro zpestření pitného režimu můžete využít přístroj SodaStream s širokou nabídkou sirupů. Jedna láhev, kterou opakovaně využívá přístroj SodaStream k přípravě nápojů, uchrání planetu za tři roky asi před 2.000 prázdnými plastovými lahvemi nebo plechovkami.

Nyní máte jedinečnou příležitost vyhrát přístroj SodaStream spolu se sadou opakovatelně využitelných lahví a sadou sirupů v ekologicky odbouratelných obalech v celkové hodnotě 3 000 Kč!

Gratulujeme k výhře paní Marii K. z Chropyně!