Čtenářský klub

Redakce Vlasty pro vás vybírá ty nejlepší tipy na čtení. Tentokrát jsme pro vás připravili knižní lahůdky z nakladatelství Kosmas.

holcman poplach kniha

JOSEF HOLCMAN: Osobní poplach

Tragikomická postava opilce, dočasně se motajícího nad korunovačními klenoty Pražského hradu, je pouze truchlivou, nechci říci poeticky, třešinkou na dortu, spíše štamprličkou becherovky v českém guláši. Jakoby symbolizoval to malé, nízké a odpudivé z čecháčkovství.

Strýc Jožka Josefa Holcmana ztělesňuje to nejlepší z horňácké tradice. Furiantskou hrdost „majstra“ svého řemesla s nečekaně pohotovým až drzým humorem. A taky osobní statečnost, se kterou s nadhledem a jistou dávkou proletářské poezie dával najevo těm (ne) a (všeho) schopným, co mu mluvili do jeho masárského řemesla, co si o nich myslí. Mám tušení, že se ta kniha měla původně jmenovat Balada o řezníkovi nebo také Chvilka poezie. Asi to bude všechno dohromady. Ale možná i cosi víc než rentgen plic, na jejichž těžké onemocnění Jožka Slovák umřel. Bude to skrze osud, povahu, krajové zakotvení, vášnivá zpráva o svérázné a originální duši. Stejně jako masár Josef Slovák vášnivě vdechoval s kouřem ze smrtonosných cigaret všechny rozkoše života, aby je plnou parou, jak mašina, vypouštěl nakažlivě kolem sebe.

Josef Holcman: Osobní poplach

Koupit

V týdnu od 24. do 30. června 2015 můžete uplatnit v rámci Čtenářského klubu Vlasty slevu 20%. Stačí, když při nákupu vyplníte slevový kód vlasta20.