Citronovo-zázvorový cheesecake
Na korpus potřebujete:
200 g neplněných sušenek
100 g Hery
Na náplň potřebujete:
750 g smetanového sýru (ideální je mascarpone)
4 vejce
150 g cukru
1/2 sáčku vanilkového pudinkového prášku
šťávu z 1 citronu
10 g nastrouhaného čerstvého zázvoru
1 vanilkový lusk
Na malinovou omáčku potřebujete:
250 g malin
2,5 dl vody
100 g moučkového cukru
1 lžičku škrobové moučky
Postup přípravy:
Sušenky nasypte do igelitového sáčku a rozdrťte je válečkem. Nasypte je do mísy, přidejte změklou Heru a rukou vše propracujte. Hmotu upěchujte na dno a zčásti také na okraje vymazané dortové rozevírací formy a vložte na 5 minut do trouby vyhřáté na 180 °C.
Ve velké míse smíchejte smetanový sýr, žloutky, vanilkový pudinkový prášek, cukr a dřeň vyškrábanou z podélně rozkrojeného vanilkového lusku (na míchání nepoužívejte mixér, aby ve hmotě nevznikly bubliny). Nakonec pomalu vmíchejte tuhý sníh ušlehaný z bílků, přidejte šťávu vymačkanou z citronu a nastrouhaný zázvor a opatrně míchejte, až vznikne tekutý krém. Nalijte ho na sušenkový základ ve formě a nechte 5 minut stát, aby se krém dostal do každé štěrbiny sušenek. Pak cheesecake vložte do trouby vyhřáté na 160 °C a pečte asi hodinu.
Mezitím si připravte omáčku. Škrobovou moučku rozmíchejte ve vodě, svařte a nechte prochladnout. Do mixéru vložte maliny a cukr. Po částech přidávejte prochladlou převařenou škrobovou moučku a vše rozmixujte, až vznikne řídká a hladká omáčka. Tu podávejte k vychladlému koláči.
TIP Při pečení vložte do trouby i pekáček s vodou, který zajistí, že cheesecake bude vláčný a nevysuší se.