Tvarohové věžičky s čokoládou a borůvkami
Na korpus potřebujete:
2 vejce
60 g hořké čokolády
60 g másla
50 g hladké mouky
1 lžíci medu
1/2 sáčku vanilkového cukru
1/4 sáčku kypřicího prášku do pečiva
máslo a rostlinný olej na vymazání plechu a formiček
Na krém potřebujete:
120 g cottage
100 g crème fraîche (husté zakysané smetany)
asi 3 lžíce zcukernatělého medu
Na borůvkovou polevu potřebujete:
200 g borůvek
1 dl portského vína
4 lžíce vody
2 lžíce tekutého medu
2 plátky želatiny
Postup přípravy:
Kovovou misku posaďte na hrnec s horkou vodou a vložte do ní nakrájenou čokoládu a máslo. Za občasného promíchání je nechte rozpustit. Vejce vyšlehejte s vanilkovým cukrem do pěny, přidejte med a opatrně vmíchejte do rozpuštěné čokolády. Nakonec přidejte mouku s práškem do pečiva. Těsto nalijte na malý plech vytřený máslem a vyložený pečicím papírem. Rozetřete ho do stejnoměrné vrstvy, vložte do trouby vyhřáté na 150 °C a pečte 25 minut. Upečený korpus nechte zcela vychladnout.
Cottage vyšlehejte s crème fraîche a zcukernatělým medem na hladký krém a uložte ho do chladničky. Pak si připravte polevu. Plátky želatiny zalijte vodou a nechte nabobtnat. V malém kastrůlku zahřejte med, až vznikne karamel. Přilijte portské víno a vodu, promíchejte a krátce svařte. Pak přidejte borůvky, nechte je prohřát a nakonec vmíchejte nabobtnalé a vymačkané plátky želatiny. Odstavte z ohně a míchejte, dokud se želatina nerozpustí.
Šest menších kulatých formiček vytřete olejem. Z vychladlého korpusu vykrojte stejně velká kolečka, jako jsou formičky, a vložte je na dno formiček. Naplňte je asi do tří čtvrtin krémem a zalijte borůvkovou polevou. Formičky uložte asi na hodinu do chladničky. Pak horkým tenkým nožem obtáhněte každou věžičku kolem dokola a formičky opatrně odstraňte. Věžičky ozdobte borůvkami a ihned podávejte.