Dušené telecí s jogurtem
Potřebujete:
600 g telecí plece nebo krku
400 g kysaného zelí
200 g bílého jogurtu
1 větší cibuli
3 lžíce oleje
1 vrchovatou lžíci hladké mouky
1 lžíci rajského protlaku
2 stroužky česneku
1 lžičku kmínu
1 lžičku mleté papriky
čerstvě drcený pepř
sůl
Postup přípravy:
Maso omyjte, osušte, nakrájejte na kostky a zprudka je opečte dozlatova v kastrolu na rozehřátém oleji. Přisypte oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli a společně opékejte, dokud nezačne cibule zlátnout. Pak přidejte plátky česneku a kmín a ještě krátce společně opečte. Přimíchejte mletou papriku, osolte, opepřete, zalijte 5 dl teplé vody a rychle přiveďte k varu. Kastrol zakryjte poklicí a maso pomalu duste asi 40 minut.
Ze zelí vymačkejte šťávu a zelí lehce překrájejte. Přidejte ho k podušenému masu, podle potřeby přilijte sklenku vody a dále vše společně duste ještě 20 minut.
V misce smíchejte polovinu jogurtu a 2 dl vody. Přidejte mouku a protlak a dobře rozšlehejte. Směs přes sítko přilijte k masu a míchejte, dokud se vše nezačne vařit. Pak snižte teplotu a maso se zelím a omáčkou nechte zvolna alespoň 10 minut zvolna provařit. Před podáváním vše podle chuti přisolte, rozdělte na talíře a každou porci doplňte lžící jogurtu.