Zelníky
Potřebujete:
150 g kysaného zelí
150 g hladké mouky
60 g sádla
0,5 dl mléka
20 g droždí
mletý pepř
sůl
hladkou mouku na vál
tuk na vymazání plechu
Postup přípravy:
Droždí rozdrobte do vlažného mléka a nechte ho rozpustit.
Kysané zelí překrájejte na menší kousky a nasypte do mísy. Přidejte prosátou hladkou mouku a rozpuštěné sádlo, osolte, opepřete a přilijte mléko s rozpuštěným droždím. Důkladně promíchejte a těsto nechte asi 20 minut odpočinout.
Pak ho přeložte na vál poprášený hladkou moukou a rozválejte na plát silný asi 8 mm. Nakrájejte ho na obdélníčky nebo čtverečky, přeložte je na plech vymazaný tukem, vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a upečte dozlatova. Zelníky se jí samotné nebo jako příloha k polévkám či salátům.