Slepičí vývar s játrovými knedlíčky
Potřebujete:
1,5 l vody
½ slepice
80 g vlasových nudlí
1 mrkev
kousek celeru
80 g pórku
1 menší cibuli
10 kuliček celého pepře
1 lžičku soli
Na knedlíčky:
100 g drůbežích jater
2 housky
1 vejce
0,5 dl mléka
1 lžíci rozpuštěného másla
1 lžičku polohrubé mouky
1 stroužek česneku
mletý pepř
sůl
Postup přípravy:
Slepici očistěte, omyjte, rozsekněte na čtvrtky, vložte do hrnce a zalijte studenou vodou. Přidejte očištěný celer nakrájený na silnější plátky, půlku oloupané mrkve, oloupanou cibuli, celý pepř a sůl. Vše zvolna přiveďte k varu a vařte asi 90 minut. Během vaření odstraňujte pěnu z povrchu a podle potřeby dolévejte vodu.
Z housek odkrojte kůrku, nakrájejte je na kostičky, pokropte mlékem a nechte rozmočit. Játra utřete tupou stranou nože a vložte je do misky. Přidejte vejce, česnek utřený se solí, mouku, rozmočené housky a máslo, opepřete a promíchejte. Hmotu nechte odpočinout a pak z ní vytvarujte malé knedlíčky.
Uvařenou polévku přeceďte, maso oberte a nakrájejte na kostky. Vývar přiveďte znovu k varu, postupně do něj zavařte připravené knedlíčky a vařte asi 10 minut. Přidejte na nudličky nakrájenou zbylou mrkev s pórkem, nakrájené maso a vařte asi 5 minut. Těsně před podáváním polévku dosolte a přidejte do ní nudle uvařené v osolené vodě.