CELEROVÝ TÝDEN: je libo pikantní předkrm?

Vaření a recepty 12. listopadu 2012

Věděli jste, že byl celer dříve příhodně nazývaný „opich“? Že ne? Tak se máte na co těšit – budeme ho servírovat celých sedm dní. A začínáme malým povzbuzujícím předkrmem…

Smažený celer s hermelínem a rukolou

Potřebujete:

1 středně velký celer

2 hermelíny

100 g rukoly

120 g strouhanky

2 vejce

60 g hladké mouky

8 sherry rajčat

sůl

olej na smažení

A na dresing:

4 lžíce olivového oleje

2 lžíce balsamikového octa

1 lžíci protlaku

1/2 utřeného stroužku česneku

2 listy bazalky

sůl

čerstvě mletý pepř

Postup přípravy:

  1. Do kastrůlku nalijte půl litru vody a přiveďte ji k varu. Celer oloupejte a nakrájejte z něj 8 plátků. Vložte je do vroucí vody, osolte a uvařte tak, aby zůstal pevný. Odstavte a nechte částečně zchladnout.

  2. Hermelíny rozkrojte na poloviny a celer upravte na stejnou velikost. Mezi dva plátky celeru vložte plátek hermelínu a vše obalte v trojobalu.

  3. Rukolu dokonale propláchněte a nechte odkapat. Rajčata omyjte a nakrájejte na plátky. Všechny ingredience na dresing smíchejte v misce a podle chuti osolte a opepřete.

  4. Troubu nahřejte na 150 °C. Celer usmažte na rozpáleném oleji, pak ho položte na plech vyložený pečicím papírem a dejte na 15 minut dopéct do trouby. Na talíře rozdělte rukolu a plátky rajčat, přidejte dresing a nakonec celer.