Kachna nadivoko
Potřebujete:
1 kachnu
100 g másla
80 g slaniny
3 menší mrkve
1 malý celer
1 malou petržel
1 cibuli
50 g hladké mouky
1 sklenku červeného vína
1 lžíci octa
10 kuliček nového koření a celého pepře
6 kuliček jalovce
2 bobkové listy
3 hřebíčky
1 lžičku cukru
sůl
Postup přípravy:
Veškeré koření nahrubo roztlučte v hmoždíři. Očištěnou vykuchanou kachnu omyjte, osušte, rozčtvrťte, potřete částí koření, přiklopte a uložte na 1 - 2 dny v chladu.
Odleželou kachnu prošpikujte slaninou nakrájenou na nudličky a osolte. V pekáči rozehřejte polovinu másla, přidejte celer nakrájený na větší nudličky, na kolečka nakrájenou mrkev a petržel a zeleninu orestujte. Vmíchejte cukr, a jakmile směs začne hnědnout, vložte do pekáče připravenou kachnu. Přiklopte ji, vložte do trouby vyhřáté na 160 °C a duste ve vlastní šťávě asi 30 minut. Pak kachnu podlijte horkou vodou, přidejte ocet, zbytek koření a na kolečka nakrájenou cibuli a dále pozvolna duste doměkka.
Mezitím v pánvi rozehřejte zbylou polovinu másla, zaprašte ho hladkou moukou a za stálého míchání připravte světlou jíšku. Měkkou kachnu vyjměte, omáčku v pekáči zahustěte připravenou jíškou, zřeďte trochou horké vody, přidejte červené víno a promíchejte. Omáčku dochuťte octem, solí a cukrem, povařte a na závěr přeceďte.
Kachnu naporcujte, vložte zpět do omáčky a nechte přejít varem. Podávejte ji s houskovým nebo bramborovým knedlíkem.