CELEROVÝ TÝDEN: zavítáme k jihočeským rybníkům

Vaření a recepty 15. listopadu 2012

Pro ty z vás, kteří milují lehce stravitelné a zdravé rybí maso a „kořenová“ zelenina je faktickým „kořením“ vašeho života, přinášíme celerovou pochoutku na jihočeský způsob.

Ryba pečená s celerem a křenem

Potřebujete:

750 g rybího filé

120 g másla

40 g hladké mouky

125 ml bílého vína

50 g nastrouhaného křenu

30 g nastrouhaného celeru

2 vejce uvařená natvrdo

zelenou nať na ozdobu (petrželka, pažitka, celer)

sůl

pepř

Postup přípravy:

  1. Filé naporcujte (mražené nechte rozmrznout, vyždímejte ho a osušte) a každý kousek obalte v mouce. Na rozehřátém másle opečte porce z obou stran a opatrně je přendejte i s máslem do pekáčku.

  2. Maso podlijte vínem a vložte ho do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte asi 10 minut, posypte křenem a celerem a ještě 5 minut zapečte.

  3. Rybu se směsí rozdělte na porce a přelijte vypečenou šťávou. Přizdobte osminkami vajec a natí a podávejte s vařenými nebo opečenými bramborami.