KÁVOVÝ TÝDEN: najděte Oscarova ztracená vejce

Vaření a recepty 19. listopadu 2012

Tenhle týden do vás doslova nahustíme originální recepty, jejichž pojítkem jsou zrnka té nejvybranější kávy. Recepty pro vás nasbíral a sepsal dobrodruh Jorge Zorro při svých cestách po Latinské Americe a každý z nich má svého autora z řad domorodců.

Oscarova ztracená vejce

Potřebujete:

8 čerstvých vajec

50 g kolumbijské kávy

50 g kávy bez kofeinu

1 větvičku rozmarýnu

1 dl bílého vína

1 dl vývaru

2 žloutky

100 g másla

3 dl smetany

4 cibulky

2 dl vinného octa

300 g chřestu

1,5 l vody

sůl a pepř

Postup přípravy:

  1. V hrnci přiveďte k varu okořeněnou vodu s octem a vmíchejte do ní kávu. Pak do směsi rozklepněte vejce.

  2. Mezitím poduste na másle chřest a rozmarýn, jakmile změknou, přidejte víno, vývar a smetanu a vše asi 5 minut povařte. Omáčku sceďte a vmíchejte do ní žloutky.

  3. Na talíř naservírujte chřest, ztracená vejce a omáčku a hotové jídlo posypte kávou a kořením.

Co řekl autor receptu Oscar Maurigid Hamilton McCleair,

dvoumetrový černoch ze Salvadoru, který jezdí do Panamy za prací, aby uživil svoji početnou rodinu:

„Není to žádná zábava cestovat přes tři země. Na každé hranici dvě celnice, prohlídky, šacování, to je dohromady osm nucených zastávek a spousta zbytečného času.“

Kávový týden  8

Dalších 69 lahodných receptů a 69 dobrodružných příběhů včetně stručné historie pěstování kávy najdete v knize

Káva. Putování za tajemstvím kávových specialit,

kterou si můžete objednat na wwww.columbiana.eu.