Oscarova ztracená vejce
Potřebujete:
8 čerstvých vajec
50 g kolumbijské kávy
50 g kávy bez kofeinu
1 větvičku rozmarýnu
1 dl bílého vína
1 dl vývaru
2 žloutky
100 g másla
3 dl smetany
4 cibulky
2 dl vinného octa
300 g chřestu
1,5 l vody
sůl a pepř
Postup přípravy:
V hrnci přiveďte k varu okořeněnou vodu s octem a vmíchejte do ní kávu. Pak do směsi rozklepněte vejce.
Mezitím poduste na másle chřest a rozmarýn, jakmile změknou, přidejte víno, vývar a smetanu a vše asi 5 minut povařte. Omáčku sceďte a vmíchejte do ní žloutky.
Na talíř naservírujte chřest, ztracená vejce a omáčku a hotové jídlo posypte kávou a kořením.
Co řekl autor receptu Oscar Maurigid Hamilton McCleair,
dvoumetrový černoch ze Salvadoru, který jezdí do Panamy za prací, aby uživil svoji početnou rodinu:
„Není to žádná zábava cestovat přes tři země. Na každé hranici dvě celnice, prohlídky, šacování, to je dohromady osm nucených zastávek a spousta zbytečného času.“
Dalších 69 lahodných receptů a 69 dobrodružných příběhů včetně stručné historie pěstování kávy najdete v knize
Káva. Putování za tajemstvím kávových specialit,
kterou si můžete objednat na wwww.columbiana.eu.