Grepová miska Patulai
Potřebujete:
400 g bílé ryby
1 lžíci hladké mouky
2 lžíce olivového oleje
2 cibule
4 jablka
2 pomeranče
1 grapefruit
sůl
1 lžíci škrobu
2 lžíce medu
1 lžíci kávy Nescafé
1-2 lžíce sójové omáčky
1 lžičku octa
drůbeží vývar
Postup přípravy:
Nadrobno nakrájenou cibuli osmažte na olivovém oleji, přidejte na kousky nakrájenou rybu a krátce osmahněte. Přidejte na plátky nakrájená oloupaná jablka, grapefruit a pomeranč nakrájený na malé kousky a vše osmahněte asi 10 minut.
Směs přelijte drůbežím vývarem smíchaným se škrobem, medem, kávou a sójovou omáčkou. Ochuťte octem a ještě povařte asi 3 minuty. Stále míchejte, aby se škrob nepřipálil.
Jako přílohu doporučujeme rýži. Ideální je servírovat čínu ve slupce od velkého grapefruitu.
Co řekla autorka receptu Tasula Rapaksa,
která vychovala šest dětí a o dva syny přišla v bojích mezi Sinhálci a Tamily:
„Jsem jenom stará ženská a těm chlapským válkám moc nerozumím. Nechápu, proč spolu tak bojují. Ale když chtěli pomoci, tak jsem jim pomohla. Jsem přeci jejich máma.“