Alfonzova kachna
Potřebujete:
1 kachnu
1/4 l panenského olivového oleje
3 polévkové lžíce vinného octa
špetku muškátového oříšku
2 sklenky červeného vína Pedro Ximénez
2 hrnky likéru z kolumbijské kávy
6 melounových kuliček (vodní meloun)
sůl podle chuti
Postup přípravy:
Nakrájenou cibuli vložte do pánve s rozpáleným olejem, jakmile zezlátne, položte na ni očištěnou a omytou kachnu naporcovanou na čtvrtky. Zalijte ji octem a vínem, dochuťte muškátovým oříškem a solí a opečte na mírném ohni dozlatova. Jakmile maso získá zlatou barvu, polévejte ho vlažnou vodou, aby bylo křehké.
Hotový pokrm zalijte kávovým likérem s melounem a nechte ještě asi pět minut vařit na mírném ohni. Jako přílohu podávejte žampiony restované na pórku.
Co řekl autor receptu Alfonzo Joel Guarin,
který na panamsko-kostarické hranici prodává kokosové ořechy a vaří cestujícím silnou černou kávu s kokosovým mlékem:
„Za den tu projdou stovky turistů. Syn mi brzy ráno přiveze ořechy, já je připravím a prodávám. Nejsou jenom osvěžující, jsou také zdravé. Prospívají ledvinám. Mléko je dobré pít s rumem.“
Dalších 69 lahodných receptů a 69 dobrodružných příběhů včetně stručné historie pěstování kávy najdete v knize
Káva. Putování za tajemstvím kávových specialit,
kterou si můžete objednat na wwww.columbiana.eu.