Paštika z husích jater
Potřebujete:
200 g husích jater
100 g kuřecích prsou
1,5 dl smetany ke šlehání
0,25 dl brandy nebo koňaku
špetku strouhané citrónové kůry, mletého bílého pepře, mletého zázvoru, muškátového květu a mletého nového koření
sůl
máslo na vymazání formiček
Postup přípravy:
Kuřecí maso a husí játra zbavte všech blan, nakrájejte na menší kostky a nechte v mrazničce vychladit. Játra vložte do nožového mixéru a začněte mixovat. Přidejte prsa, koření, citrónovou kůru, brandy a pokračujte v mixování. Směs osolte, a jakmile začne hmota houstnout, přilévejte postupně smetanu.
Když se všechna smetana vstřebá, rozdělte hmotu do formiček ve tvaru kalíšků (mohou být například z varného skla) lehce vymazaných máslem. Formičky zakryjte víčky nebo alobalem a postavte do hlubšího pekáče naplněného teplou vodou do výšky tří čtvrtin formiček. Vše vložte do trouby vyhřáté na 150 °C a pečte 30 – 40 minut.
Hotovou paštiku nechte vychladnout, ozdobte ji brusinkami nebo rybízem a podávejte s bílým pečivem.