SLADKÝ TÝDEN: začínáme lízátky z ořechů

Vaření a recepty 10. prosince 2012

Originální lízátka z ořechů obalená karamelem budou chutnat i dospělým členům rodiny. Koneckonců, můžete to sami vyzkoušet.

Ořechy v karamelu

Potřebujete:

500 g kostkového nebo krystalového cukru

200 g lískových oříšků

4 lžíce vody

Postup přípravy:

  1. Lískové oříšky nasypte na plech, vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a za občasného míchání je opražte dozlatova. Do vyšší pánvičky nalijte vodu, přidejte cukr a zahřívejte, až se cukr rozpustí a směs začne zlátnout. Zmírněte teplotu, aby se karamel nepřipaloval, ale zároveň nevychladl.

  2. Oříšky opatrně napichujte na oboustranná párátka, namáčejte je v horkém karamelu a ihned vkládejte do studené vody. Díky prudkému zchlazení se vytvoří různé tvary podobné například kořenům stromů. Lízátka podávejte co nejdříve, dokud jsou čerstvá a krásně křupavá.