Linecké hruštičky
Potřebujete:
500 g hotového lineckého těsta
50 g měkkého tvarohu
trochu kakaa na obarvení
hladkou mouku na vál
moučkový cukr na obalení
Na náplň:
250 g kakaových sušenek BeBe Dobré ráno
150 g oloupaných hrušek bez jádřinců
50 g másla
50 g bílé čokolády
0,4 dl hruškovice
1 lžíci hnědého cukru
4 hřebíčky
špetku strouhané citrónové kůry
Postup přípravy:
Tvaroh zapracujte do lineckého těsta a nechte rozležet. Malý kousek těsta, ze kterého později vytvarujete stopky a bubáky, odeberte, obarvěte kakaem a nechte stranou.
Hrušky nakrájejte na kousky, vložte do kastrůlku, přidejte cukr, hřebíček, citrónovou kůru a hruškovici a poduste. Sušenky najemno rozmixujte, opražte je na másle a nasypte do mísy. Přidejte podušené hrušky a rozpuštěnou bílou čokoládu, dobře promíchejte a nechte vychladnout. Pak hmotu rozdělte na 20 kousků a vytvarujte z nich šištičky.
Linecké těsto rozválejte na pomoučeném válu na plát silný asi 2 mm, nakrájejte ho na 20 čtverců, do každého zabalte jednu šištičku náplně a v ruce je vytvarujte do tvaru hruštiček. Z obarveného těsta vytvarujte dvacet kuliček a párátkem je několikrát přimáčkněte na spodní části hruštiček jako bubáky. Do každé hruštičky udělejte špejlí otvor na stopku.
Hruštičky rozložte na plech vyložený pečicím papírem a přidejte k nim 20 stopek ze zbytku obarveného těsta. Vše vložte do trouby vyhřáté na 165 °C a pečte asi 12 minut. Do horkých hruštiček zasuňte stopky, celé je obalte v moučkovém cukru a nechte vychladnout.