POSLEDNÍ TÝDEN ROKU 2012: sladké sváteční odpoledne

Vaření a recepty 30. prosince 2012

Včera jsme se osvěžili mojitem, dneska se po dlouhé procházce v sychravém počasí můžeme naopak zahřát. Sušenky Manos a pravá irská káva jsou to pravé ořechové pro sváteční odpoledne.

LEHKÉ SUŠENKY S KÁVOVOU ŠLEHAČKOU

Potřebujete:

20 dkg hladké mouky

1/3 balíčku prášku do pečiva

3 lžíce moučkového cukru

3 lžíce změklého másla

1 dl sladké smetany

1-2 žloutky

špetku soli

Na šlehačku:

1 smetanu ke šlehání

2 lžičky rozpustné kávy

1/2 balíčku vanilkového cukru

Postup přípravy:

  1. Připravte si šlehačku. Všechny suroviny smíchejte a svařte. Nechte vychladnout a na 24 hodin uložte do lednice. Druhý den vyšleháme.

  2. Hladkou mouku s práškem do pečiva smíchejte na sucho na vále, přidejte moučkový cukr, máslo, smetanu, vejce a špetku soli. Vše důkladně zpracujte, na moukou posypaném vále vyválejte a vykrajujte kolečka. Ta upečte v předehřáté troubě a po vychladnutí ozdobte šlehačkou a čerstvým ovocem.

Poslední týden roku
zdroj: www.jameson.cz

JAMESON IRISH COFFEE

Potřebujete:

5 cl Jameson Irish Whiskey

2 čajové lžičky hnědého cukru

kávu (espreso + možno doplnit horkou vodou)

tekutou nevyšlehanou šlehačku

Postup přípravy:

Do nahřátého skleněného poháru vlijte whisky, přidejte cukr a přelijte horkou kávou. Přes obrácenou lžíci přilijte šlehačku a kávu nechte 5 minut stát. Pijte ji bez míchání přes vrstvu šlehačky.