LEHKÉ SUŠENKY S KÁVOVOU ŠLEHAČKOU
Potřebujete:
20 dkg hladké mouky
1/3 balíčku prášku do pečiva
3 lžíce moučkového cukru
3 lžíce změklého másla
1 dl sladké smetany
1-2 žloutky
špetku soli
Na šlehačku:
1 smetanu ke šlehání
2 lžičky rozpustné kávy
1/2 balíčku vanilkového cukru
Postup přípravy:
Připravte si šlehačku. Všechny suroviny smíchejte a svařte. Nechte vychladnout a na 24 hodin uložte do lednice. Druhý den vyšleháme.
Hladkou mouku s práškem do pečiva smíchejte na sucho na vále, přidejte moučkový cukr, máslo, smetanu, vejce a špetku soli. Vše důkladně zpracujte, na moukou posypaném vále vyválejte a vykrajujte kolečka. Ta upečte v předehřáté troubě a po vychladnutí ozdobte šlehačkou a čerstvým ovocem.
JAMESON IRISH COFFEE
Potřebujete:
5 cl Jameson Irish Whiskey
2 čajové lžičky hnědého cukru
kávu (espreso + možno doplnit horkou vodou)
tekutou nevyšlehanou šlehačku
Postup přípravy:
Do nahřátého skleněného poháru vlijte whisky, přidejte cukr a přelijte horkou kávou. Přes obrácenou lžíci přilijte šlehačku a kávu nechte 5 minut stát. Pijte ji bez míchání přes vrstvu šlehačky.