Čokoládové košíčky s višněmi
Potřebujete:
350 g polohrubé mouky
250 g moučkového cukru
210 g másla
80 g drcených mandlí
50 g čokolády na vaření
špetku strouhané citrónové kůry
na špičku nože amonia nebo kypřicího prášku do pečiva
špetku soli
tuk na vymazání formiček
Na náplň:
150 g hořké čokolády
0,5 dl smetany
10 g másla
0,4 dl višňové pálenky
1 lžičku cukru
Na ozdobení:
40 naložených proslazených višní
80 g čokoládové polevy
marcipánové lístečky
Postup přípravy:
Na vále zpracujte mouku s nakrájeným máslem, přidejte cukr, mandle, jemně nastrouhanou čokoládu, citrónovou kůru, amonium nebo kypřicí prášek do pečiva a špetku soli a vypracujte hladké těsto. Rozdělte ho na 40 kousků, vtlačte je do lehce vymazaných formiček na košíčky (ve středu musí zůstat důlek na náplň) a pečte 10 minut při 175 °C. Košíčky vyklopte z formiček a nechte vychladnout.
Višně nechte odkapat a položte je na papírový ubrousek, aby oschly. Smetanu svařte s cukrem, přilijte pálenku a svařte asi na polovinu původního množství. Přidejte nakrájenou čokoládu a za stálého míchání ji nechte rozpustit. Na závěr vmíchejte změklé máslo.
Když náplň ztuhne, naplňte ji do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a nastříkejte do košíčků. Oschlé višně ponořte do rozehřáté polevy, položte je na vršky košíčků a ozdobte je marcipánovými lístky.