Makové řezy
Potřebujete:
200 g polohrubé mouky
200 g másla
200 g cukru
100 g nemletého máku
100 g mletého máku
3 vejce
2 dl zakysané smetany
1/2 kypřicího prášku do pečiva
špetku soli
máslo na vymazání
polohrubou mouku na vysypání pekáčku
150 g marmelády z černého rybízu
bílou nebo tmavou čokoládovou polevu na potření
Postup přípravy:
V míse utřete cukr se změklým máslem a vejci. Přidejte mouku, oba druhy máku, smetanu, prášek do pečiva a sůl a vypracujte hladké těsto. Těsto nalijte do vymazaného a vysypaného pekáčku, vložte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte 5 minut. Pak snižte teplotu na 160 °C a pečte ještě asi 45 minut.
Upečený makovec nechte vychladnout, pak ho vyklopte z pekáčku a rozřízněte podélně na dvě poloviny. Jednu potřete marmeládou, přitiskněte na ni druhou polovinu a nechte asi půl hodiny odležet.
Pak makovec rozřízněte na pruhy široké asi 5 cm, boční strany i povrch potřete tenkou vrstvou marmelády a nechte asi půl hodiny v chladu oschnout. Na závěr potřete postupně jednu i druhou boční stranu pruhů rozehřátou polevou, a když ztuhne, potřete i vrchní stranu. Před podáváním nakrájejte pruhy na řezy.