CUKROVÝ TÝDEN: řezy Makové panenky

Vaření a recepty 8. prosince 2012

Nejsou příliš pracné a můžete si je užívat po celý rok. Nejde totiž v zásadě jen o vánoční cukroví.

Makové řezy

Potřebujete:

200 g polohrubé mouky

200 g másla

200 g cukru

100 g nemletého máku

100 g mletého máku

3 vejce

2 dl zakysané smetany

1/2 kypřicího prášku do pečiva

špetku soli

máslo na vymazání

polohrubou mouku na vysypání pekáčku

150 g marmelády z černého rybízu

bílou nebo tmavou čokoládovou polevu na potření

Postup přípravy:

  1. V míse utřete cukr se změklým máslem a vejci. Přidejte mouku, oba druhy máku, smetanu, prášek do pečiva a sůl a vypracujte hladké těsto. Těsto nalijte do vymazaného a vysypaného pekáčku, vložte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte 5 minut. Pak snižte teplotu na 160 °C a pečte ještě asi 45 minut.

  2. Upečený makovec nechte vychladnout, pak ho vyklopte z pekáčku a rozřízněte podélně na dvě poloviny. Jednu potřete marmeládou, přitiskněte na ni druhou polovinu a nechte asi půl hodiny odležet.

  3. Pak makovec rozřízněte na pruhy široké asi 5 cm, boční strany i povrch potřete tenkou vrstvou marmelády a nechte asi půl hodiny v chladu oschnout. Na závěr potřete postupně jednu i druhou boční stranu pruhů rozehřátou polevou, a když ztuhne, potřete i vrchní stranu. Před podáváním nakrájejte pruhy na řezy.