Placičky s pečeným lososem
Potřebujete:
400 g vařených oloupaných lojovitých brambor
200 g filet lososa
1,5 dl zakysané smetany
1 lžíci černého nepravého kaviáru
2 lžíce oleje
větvičku kopru
Postup:
Brambory nahrubo nastrouhejte a lehce osolte. Lososa nakrájejte na 10 špalíčků, osolte a nechte odležet.
Pánev vytřete lehce olejem a středně zahřejte. Přidejte hromádku brambor, prsty ji přimáčkněte a pomalu pečte. Jakmile začnou okraje zlátnout, placičky tenkou obracečkou opatrně otočte.
Špalíčky lososa zprudka opečte, otočte, odstavte a nechte na pánvi dojít. Placičky rozložte na tác, přidejte lžičku zakysané smetany, doplňte lososem, kaviárem a snítkou kopru.
Celerová polévka
Potřebujete:
7,5 dl masového nebo zeleninového vývaru (i z kostky)
1 řapíkatý celer (asi 600 g)
30 g tuku
3 jarní cibulky
1,25 dl smetany ke šlehání
1 čerstvý žloutek
mletý pepř
sůl
Postup:
Celer dobře operte a nakrájejte na malé kostky.
V hrnci rozehřejte tuk a zpěňte na něm nadrobno nakrájené cibulky. Přidejte celer a krátce vše poduste.
Přilijte smetanu a vařte na mírném ohni, dokud celer nezměkne. Pak vše rozmixujte, zalijte vývarem, přiveďte k varu, osolte, opepřete a stáhněte z ohně.
Do hotové polévky přidejte rozmíchaný žloutek a případně ji ještě dochuťte. Jednotlivé porce můžete na talíři posypat petrželkou nebo osmaženými kostičkami bílé veky.
Kuře s nádivkou
Potřebujete:
1 kuře
150 g bílého pečiva
120 g žampionů
1 vejce
80 ml mléka
1 jarní cibulku
2 stroužky česneku
2 lžíce oleje
sůl
pepř
Na marinádu:
2 lžíce celozrnné hořčice
1 lžíci olivového oleje
1 lžíci citrónové šťávy
1 lžičku soli
Postup:
Pečivo nakrájejte na kostky o hraně 1 cm a dvě třetiny kostek promíchejte s rozpuštěným máslem. V troubě opečte nakrájené pečivo dozlatova. Žampiony nakrájejte na plátky a orestujte je na oleji. Až zezlátnou, přidejte česnek, osolte a krátce poduste. Ke konci přisypte najemno nakrájenou cibulku, promíchejte, odstavte a nechte vychladnout.
Podušené žampiony přidejte do mísy s opečenou houskou a vejcem, opepřete a přimíchejte zbylé pokrájené pečivo. Nádivku nechte chvíli odpočinout.
Teď očistěte a opláchněte kuře a osušte ho v papírových utěrkách. Položte ho prsy vzhůru. Odchlípněte kůži v místě, kde se stýkají stehna a hrudník kuřete. Pomocí cukrářského sáčku natlačte připravenou nádivku pod kůži stehen. Stejným způsobem nastříkejte nádivku i pod kůži na prsou. Naplněné kuře převažte provázkem, osolte a potřete hořčičnou marinádou. Troubu rozpalte na 170 °C a kuře pečte asi 90 minut dozlatova.
Zapečená zmrzlina s tmavou čepicí
Potřebujete:
8 kopečků vaší oblíbené zmrzliny
2 bílky
80 g moučkového cukru
1 lžíci melasy nebo tmavšího tekutého karamelu
1 lžíci kakaa
Postup:
Čtyři vhodné šálky nebo zapékací misky nechte dobře vychladit v mrazničce a pak do nich rozdělte po dvou kopečcích zmrzliny. Překryjte je mikrotenovou fólií a uložte alespoň na hodinu do mrazničky.
Mezitím rozpalte troubu na co nejvyšší teplotu. Z alobalu natrhejte čtyři širší pruhy, abyste každým mohli obtočit šálek nebo misku se zmrzlinou. Z bílků vyšlehejte pevný sníh. Postupně přisypte cukr a ušlehejte tuhý sníh, do kterého vmícháte melasu nebo karamel. Sníh naplňte do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou.
Z šálků či misek se zmrzlinou odstraňte fólii, rychle je obtočte alobalem, dobře ho přimáčkněte a postavte je na plech. Každou porci zmrzliny přestříkejte sněhem, posypte kakaem, plech s šálky vložte do rozpálené trouby a jen krátce zapečte. Z šálků opatrně odstraňte alobal a ihned podávejte.