Co vám bude dnes nejvíc chutnat?

Vaření a recepty 17. března 2012

Lososový předkrm, nebo slaďoučký dezert? A co celerový krém a kuře? Uzavírejte doma sázky!

Placičky s pečeným lososem
zdroj: smagpix.com

Placičky s pečeným lososem

Potřebujete:

400 g vařených oloupaných lojovitých brambor

200 g filet lososa

1,5 dl zakysané smetany

1 lžíci černého nepravého kaviáru

2 lžíce oleje

větvičku kopru

Postup:

  1. Brambory nahrubo nastrouhejte a lehce osolte. Lososa nakrájejte na 10 špalíčků, osolte a nechte odležet.

  2. Pánev vytřete lehce olejem a středně zahřejte. Přidejte hromádku brambor, prsty ji přimáčkněte a pomalu pečte. Jakmile začnou okraje zlátnout, placičky tenkou obracečkou opatrně otočte.

  3. Špalíčky lososa zprudka opečte, otočte, odstavte a nechte na pánvi dojít. Placičky rozložte na tác, přidejte lžičku zakysané smetany, doplňte lososem, kaviárem a snítkou kopru.


Celerová polévka
zdroj: smagpix.com

Celerová polévka

Potřebujete:

7,5 dl masového nebo zeleninového vývaru (i z kostky)

1 řapíkatý celer (asi 600 g)

30 g tuku

3 jarní cibulky

1,25 dl smetany ke šlehání

1 čerstvý žloutek

mletý pepř

sůl

Postup:

  1. Celer dobře operte a nakrájejte na malé kostky.

  2. V hrnci rozehřejte tuk a zpěňte na něm nadrobno nakrájené cibulky. Přidejte celer a krátce vše poduste.

  3. Přilijte smetanu a vařte na mírném ohni, dokud celer nezměkne. Pak vše rozmixujte, zalijte vývarem, přiveďte k varu, osolte, opepřete a stáhněte z ohně.

  4. Do hotové polévky přidejte rozmíchaný žloutek a případně ji ještě dochuťte. Jednotlivé porce můžete na talíři posypat petrželkou nebo osmaženými kostičkami bílé veky.


Kuře s nádivkou
zdroj: smagpix.com

Kuře s nádivkou

Potřebujete:

1 kuře

150 g bílého pečiva

120 g žampionů

1 vejce

80 ml mléka

1 jarní cibulku

2 stroužky česneku

2 lžíce oleje

sůl

pepř

Na marinádu:

2 lžíce celozrnné hořčice

1 lžíci olivového oleje

1 lžíci citrónové šťávy

1 lžičku soli

Postup:

  1. Pečivo nakrájejte na kostky o hraně 1 cm a dvě třetiny kostek promíchejte s rozpuštěným máslem. V troubě opečte nakrájené pečivo dozlatova. Žampiony nakrájejte na plátky a orestujte je na oleji. Až zezlátnou, přidejte česnek, osolte a krátce poduste. Ke konci přisypte najemno nakrájenou cibulku, promíchejte, odstavte a nechte vychladnout.

  2. Podušené žampiony přidejte do mísy s opečenou houskou a vejcem, opepřete a přimíchejte zbylé pokrájené pečivo. Nádivku nechte chvíli odpočinout.

  3. Teď očistěte a opláchněte kuře a osušte ho v papírových utěrkách. Položte ho prsy vzhůru. Odchlípněte kůži v místě, kde se stýkají stehna a hrudník kuřete. Pomocí cukrářského sáčku natlačte připravenou nádivku pod kůži stehen. Stejným způsobem nastříkejte nádivku i pod kůži na prsou. Naplněné kuře převažte provázkem, osolte a potřete hořčičnou marinádou. Troubu rozpalte na 170 °C a kuře pečte asi 90 minut dozlatova.

Zapečená zmrzlina s tmavou čepicí
zdroj: smagpix.com


Zapečená zmrzlina s tmavou čepicí

Potřebujete:

8 kopečků vaší oblíbené zmrzliny

2 bílky

80 g moučkového cukru

1 lžíci melasy nebo tmavšího tekutého karamelu

1 lžíci kakaa

Postup:

  1. Čtyři vhodné šálky nebo zapékací misky nechte dobře vychladit v mrazničce a pak do nich rozdělte po dvou kopečcích zmrzliny. Překryjte je mikrotenovou fólií a uložte alespoň na hodinu do mrazničky.

  2. Mezitím rozpalte troubu na co nejvyšší teplotu. Z alobalu natrhejte čtyři širší pruhy, abyste každým mohli obtočit šálek nebo misku se zmrzlinou. Z bílků vyšlehejte pevný sníh. Postupně přisypte cukr a ušlehejte tuhý sníh, do kterého vmícháte melasu nebo karamel. Sníh naplňte do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou.

  3. Z šálků či misek se zmrzlinou odstraňte fólii, rychle je obtočte alobalem, dobře ho přimáčkněte a postavte je na plech. Každou porci zmrzliny přestříkejte sněhem, posypte kakaem, plech s šálky vložte do rozpálené trouby a jen krátce zapečte. Z šálků opatrně odstraňte alobal a ihned podávejte.