Exotická polévka podle krásné miss Doležalové

Vaření a recepty 26. dubna 2012

Jana Doležalová, Miss České republiky 2004, vypadá, jako by se živila jenom ranní rosou. Ale s vařečkou to umí dobře.

Moravská výchova dělá svoje, vysvětluje Jana: „Asi ve třetí čtvrté třídě jsem mámě s vařením pomáhala a od páté třídy jsem už vařila sama. Pamatuji si, že už v sedmé třídě jsem třeba dělala sekanou nebo pekla kuře.“

„O prázdninách vařila pro svého staršího bratra. Vyrostl do výšky dvou metrů, takže mu asi chutnalo.“

Vařila klasickou českou nebo moravskou kuchyni ze sezonních surovin nebo podle toho, co jim zrovna rostlo na zahrádce. „Dělávala jsem mu třeba zeleninové karbanátky, smažený květák, králíka na smetaně nebo na paprice.“

Nejjistější si byla (a dodnes je) při přípravě polévek. Mezi její největší hitovky patří cibulová, sýrová, česnečka, vývar a čočková.

Kynutý koláč jí nechutná

Dodnes opatruje sešit s recepty, které vařívala na základní škole. Taky peče, ale jen, co jí chutná. „Jako dítě jsem pekla takové to perníkové těsto nebo mrkvové koláče. Dnes připravuji moučníky spíš svátečně pro návštěvy.“ Nejraději rychlé koláče z tvarohového nebo jogurtového těsta, které se jen vylijí na plech. „Klasický kynutý koláč mi nechutná.“

doleželová jana podhůrský

Jana se nebojí trochu šaškovat, zvlášť když je u toho k ochutnání bábovka (krále představuje Zdeněk Podhůrský).

zdroj: Isifa.com

Zklamali mě v Americe

Každý den ale přece jen nevaří, protože ona i přítel hodně cestují. Ráda ale podstrojuje hostům. A co? Záleží na nich, co mají rádi. Přes léto je nejjednodušší grilování.

„Grilovali jsme, i když jsme ještě nebydleli v domě, ale v bytě - gril jsme měli na balkóně.“

Přes zimu Jana vaří hlavně středomořská jídla, někdy i francouzská. No a pak česká. Žebříček jejích nejoblíbenějších kuchyní je: italská, francouzská, japonská a thajská. „Ale i gruzínská byla výborná, má zajímavé kombinace surovin. Třeba si pamatuji na pomazánku z lilku a ořechů nebo těsto podobné pizze, na kterém byl domácí ovčí sýr.“

Naopak zklamaná byla z jídla v USA. „Kdykoliv jsme vyjeli za město, nechápala jsem, jak je možné pokazit i tak jednoduché jídlo, jako jsou třeba omelety k snídani. A přesladit veškeré pečivo. V tom je dokonalým protipólem Francie, kde mají výborné pečivo i v té nejmenší vesničce.“

jídlo doleželová celebrita polévka thajská

Když vaří exotiku, dává si Jana záležet na surovinách.

zdroj: Kuchyne.cz

Exotická polévka Jany Doležalové

Potřebujete:

1000 ml kuřecího vývaru

500 ml kokosového mléka

4 silnější plátky zázvoru

3 kuřecí prsa nebo krevety

3 lžičky třtinového cukru

3 lžičky citrónové šťávy

2 lžičky rybí omáčky

1 chilli papričku

400 g vlasových rýžových nudlí

1 lžíci sekané petrželky

žampióny

Postup:

  1. Kuřecí prsa omyjte a nakrájejte na tenké plátky. Vývar přiveďte k varu, přilijte kokosové mléko, přidejte plátky zázvoru a deset minut povařte.

  2. Přisypte plátky kuřecích prsou a vařte dalších asi 10 minut do změknutí masa.

  3. Vmíchejte třtinový cukr, citrónovou šťávu, rybí omáčku a nadrobno nakrájenou a semínek zbavenou chilli papričku. Můžete přidat podle chuti také nakrájené žampióny.

  4. Vše společně povařte 5 až 6 minut a nakonec do polévky přidejte rýžové nudle, které jste připravila zvlášť podle návodu na obalu.