

Koláčky se zapečenými vejci
Potřebujete:
1 balíček listového těsta
6 natvrdo uvařených vajec
200 g eidamu
1 dl smetany
1 čerstvé vejce
1 lžičku sušeného oregana
mletý pepř
sůl
hladkou mouku na vál
tuk na vymazání formiček
Postup:
Listové těsto rozválejte na pomoučeném válu na plát a vykrájejte z něj kolečka. Vyložte jimi malé vymazané koláčkové formičky a upečte je v troubě vyhřáté na 200 °C do světle žluta.
Mezitím nastrouhejte sýr a promíchejte ho se smetanou, solí, pepřem a sušeným oreganem. Asi 2/3 sýrové směsi rozdělte na dno předpečených koláčků, poklaďte je kolečky vařených vajec, překryjte zbylou sýrovou směsí, vraťte zpět do trouby a zapečte dozlatova.
Koláčky podávejte se zeleninovým salátem jako lehké hlavní jídlo nebo předkrm.


Vaječná tlačenka
Potřebujete:
8 natvrdo uvařených vajec
200 g nakrájené vařené zeleniny (mrkev, hrášek, celer, brambory a podobně)
1 majolku
2 lžíce hořčice
3 dl vývaru z kostky
1 cibuli
1 sáček želatiny v prášku
1 lžíci nakrájené pažitky
mletý pepř
sůl
Postup:
Vejce oloupejte, nakrájejte na kousky a vložte do mísy.
Přidejte hořčici, zeleninu, majolku, nakrájenou cibuli, pažitku a na závěr vývar, ve kterém jste rozpustila želatinu.
Promíchejte, dochuťte solí a pepřem a nechte za občasného míchání zchladnout na pokojovou teplotu. Pak směs nalijte do formy vypláchnuté studenou vodou a nechte v chladu ztuhnout.


Smažená vejce v bylinkovém těstíčku
Potřebujete:
8 natvrdo uvařených vajec
200 g hladké mouky
2 syrová vejce
1 dl mléka
1 malý svazek čerstvého tymiánu
1 lžíci jedlé sody
olej na smažení
mletý pepř
sůl
Postup:
Z mouky, mléka a syrových vajec připravte hustší těstíčko, které osolte, opepřete, přidejte do něj jemně nasekaný tymián a na závěr vmíchejte jedlou sodu.
Uvařená vejce oloupejte, obalte v těstíčku, vložte do pánve s větší vrstvou lehce rozehřátého oleje a usmažte ze všech stran dozlatova. Vejce nechte odkapat na savém ubrousku a ihned podávejte.


Sekaná pečeně s vejci
Potřebujete:
500 g mletého masa (2/3 hovězího a 1/3 vepřového)
4 natvrdo uvařená vejce
2 starší žemle
1 vejce
1 cibuli
1 dl mléka
1 lžíci hladké mouky
1-2 stroužky česneku
rozmarýn
mletý pepř
sůl
bílek na potření
Postup:
Nakrájené žemle zalijte mlékem, nechte nasáknout, vymačkejte a smíchejte s mletým masem. Přidejte vejce, jemně nakrájenou cibuli, mouku, utřený česnek, pepř a sůl a dobře promíchejte.
Masovou směs položte na potravinovou fólii, zakryjte druhou fólií a válečkem nebo dlaní rozprostřete do obdélníku o tloušťce asi 2–3 cm. Opatrně sejměte horní fólii, maso rovnoměrně posypte nasekaným rozmarýnem a poklaďte celými vařenými vejci a pomocí dolní fólie sviňte do válečku.
Sekanou přeložte do pekáčku, uhlaďte mokrou rukou, potřete bílkem, vložte do trouby vyhřáté na 150 °C a pečte asi 45 minut za občasného podlévání vodou a přelévání výpekem. Pak zvyšte teplotu na 180 °C a dopečte, aby sekaná získala barvu.