Co se všemi těmi vejci?

Vaření a recepty 9. dubna 2012

Vzhledem k cenám vajíček asi letos nehrozí, že by se nějaká vykoledovaná nesnědla. A kdyby, tady máte naše tipy, co s nimi.

menu vejce kolacky
zdroj: Kuchyne.cz

Koláčky se zapečenými vejci

Potřebujete:

1 balíček listového těsta

6 natvrdo uvařených vajec

200 g eidamu

1 dl smetany

1 čerstvé vejce

1 lžičku sušeného oregana

mletý pepř

sůl

hladkou mouku na vál

tuk na vymazání formiček

Postup:

  1. Listové těsto rozválejte na pomoučeném válu na plát a vykrájejte z něj kolečka. Vyložte jimi malé vymazané koláčkové formičky a upečte je v troubě vyhřáté na 200 °C do světle žluta.

  2. Mezitím nastrouhejte sýr a promíchejte ho se smetanou, solí, pepřem a sušeným oreganem. Asi 2/3 sýrové směsi rozdělte na dno předpečených koláčků, poklaďte je kolečky vařených vajec, překryjte zbylou sýrovou směsí, vraťte zpět do trouby a zapečte dozlatova.

  3. Koláčky podávejte se zeleninovým salátem jako lehké hlavní jídlo nebo předkrm.

menu vejce tlacenka
zdroj: Kuchyne.cz

Vaječná tlačenka

Potřebujete:

8 natvrdo uvařených vajec

200 g nakrájené vařené zeleniny (mrkev, hrášek, celer, brambory a podobně)

1 majolku

2 lžíce hořčice

3 dl vývaru z kostky

1 cibuli

1 sáček želatiny v prášku

1 lžíci nakrájené pažitky

mletý pepř

sůl

Postup:

  1. Vejce oloupejte, nakrájejte na kousky a vložte do mísy.

  2. Přidejte hořčici, zeleninu, majolku, nakrájenou cibuli, pažitku a na závěr vývar, ve kterém jste rozpustila želatinu.

  3. Promíchejte, dochuťte solí a pepřem a nechte za občasného míchání zchladnout na pokojovou teplotu. Pak směs nalijte do formy vypláchnuté studenou vodou a nechte v chladu ztuhnout.

vajecne menu smazene
zdroj: Kuchyne.cz

Smažená vejce v bylinkovém těstíčku

Potřebujete:

8 natvrdo uvařených vajec

200 g hladké mouky

2 syrová vejce

1 dl mléka

1 malý svazek čerstvého tymiánu

1 lžíci jedlé sody

olej na smažení

mletý pepř

sůl

Postup:

  1. Z mouky, mléka a syrových vajec připravte hustší těstíčko, které osolte, opepřete, přidejte do něj jemně nasekaný tymián a na závěr vmíchejte jedlou sodu.

  2. Uvařená vejce oloupejte, obalte v těstíčku, vložte do pánve s větší vrstvou lehce rozehřátého oleje a usmažte ze všech stran dozlatova. Vejce nechte odkapat na savém ubrousku a ihned podávejte.

menu vejce sekana
zdroj: Kuchyne.cz

Sekaná pečeně s vejci

Potřebujete:

500 g mletého masa (2/3 hovězího a 1/3 vepřového)

4 natvrdo uvařená vejce

2 starší žemle

1 vejce

1 cibuli

1 dl mléka

1 lžíci hladké mouky

1-2 stroužky česneku

rozmarýn

mletý pepř

sůl

bílek na potření

Postup:

  1. Nakrájené žemle zalijte mlékem, nechte nasáknout, vymačkejte a smíchejte s mletým masem. Přidejte vejce, jemně nakrájenou cibuli, mouku, utřený česnek, pepř a sůl a dobře promíchejte.

  2. Masovou směs položte na potravinovou fólii, zakryjte druhou fólií a válečkem nebo dlaní rozprostřete do obdélníku o tloušťce asi 2–3 cm. Opatrně sejměte horní fólii, maso rovnoměrně posypte nasekaným rozmarýnem a poklaďte celými vařenými vejci a pomocí dolní fólie sviňte do válečku.

  3. Sekanou přeložte do pekáčku, uhlaďte mokrou rukou, potřete bílkem, vložte do trouby vyhřáté na 150 °C a pečte asi 45 minut za občasného podlévání vodou a přelévání výpekem. Pak zvyšte teplotu na 180 °C a dopečte, aby sekaná získala barvu.