Plněné s kozím sýrem
Potřebujete:
4 malé kedlubny
sůl
500 g rajčat
svazek jarní cibulky
100 g kozího sýra
100 g Crème-fraîche
pepř
čtvrt litru zeleninového vývaru
svazek pažitky
Postup:
Kedlubny oloupejte a vařte v osolené vodě asi 25 minut, ne úplně doměkka. Nechte je vychladnout, uřízněte vršek, vnitřek vydlabejte a nakrájejte na malinké kostičky.
Rajčata spařte jednu minutu ve vařící vodě, ochlaďte a oloupejte. Rozčtvrťte a dobře rozmačkejte.
Očistěte cibulky a jemně je nakrájejte.
Smíchejte kozí sýr s Crème-fraîche, přidejte rajčata, kostičky z kedlubny a cibulku, dochuťte solí a pepřem.
Naplňte získanou hmotou kedlubny a usaďte je do máslem vymazané formy. Zalijte vývarem a pečte v předem vyhřáté troubě na 200 stupňů asi 30 minut.
Pažitku nakrájejte a posypejte jí hotové kedlubny.
Kedlubnová polévka
Potřebujete:
2 kedlubny
čtvrt litru zeleninového vývaru
slupku z poloviny pomeranče
200 g šlehačky
svazek kerblíku
sůl
pepř
špetku cukru
50 g sušené šunky
Postup:
Kedlubny pořádně omyjte a oloupejte. Slupky vařte deset minut v zeleninovém vývaru s pomerančovou slupkou. Potom vývar sceďte.
Jednu kedlubnu nakrájejte na jemné plátky, vařte je ve vývaru asi 8 minut a vyndejte ven.
Druhou kedlubnu nakrájejte na menší kousky a povařte ve vývaru asi 15 minut do měkka. Vlijte smetanu a přidejte kerblík nakrájený na kousky. Všechno rozmixujte, přisypejte cukr, sůl a pepř.
Přidejte do polévky vařené kedlubnové plátky a případně dodejte na talíře nakrájenou sušenou šunku.
S masovými kuličkami
Potřebujete:
2 kedlubny
300 g mrkve
sůl
60 g másla
40 g mouky
čtvrt litru mléka
čtvrt litru vody ze zeleniny
1 citrón
pepř
muškátový oříšek
špetku cukru
svazek máty
250 g mletého masa
1 cibulku
1 vejce
3 lžíce strouhanky
2 lžíce sádla
Postup:
Nakrájejte kedlubny a mrkev na kousky a vařte deset minut v osolené vodě. Odložte stranou zeleninu, vodu si ponechte.
Rozehřejte máslo a v něm rozpusťte mouku. Dolijte mléko a uchovanou vodu, nechte tři minuty povařit. Vymačkejte šťávu z citrónu a přidejte ji do omáčky spolu se solí, pepřem, nastrouhaným muškátovým oříškem a cukrem. Jemně nakrájejte mátové lístky a polovinu přidejte do omáčky.
Nakrájejte cibulku. Mleté maso smíchejte se zbytkem máty, cibulkou, vejcem, strouhankou, solí a pepřem. Vyrobte navlhčenýma rukama malé kuličky a osmažte je na sádle do hněda.
Kuličky dejte k připravené zelenině a zalijte omáčkou.
Polévka s tofu
Potřebujete:
300 g květáku
300 g brokolice
půl svazku mrkve
1 kedlubnu
250 g bílého chřestu
100 g zelených fazolek
svazek cibulky
lžíci oleje
litr a půl zeleninového vývaru
200 g tofu
Postup:
Květák a brokolici rozdělte na růžičky, mrkev a kedlubny nakrájejte, chřestu uřízněte konečky a nakrájejte jej na kousky. Fazolky nakrájejte na kousky, stejně jako cibulky.
Rozehřejte olej, osmažte na něm jemně cibulku a zalijte vývarem. Zeleninu kromě chřestu a fazolek povařte 20 až 30 minut do změknutí. Potom přidejte chřest a fazolky a vařte ještě 8 minut.
Tofu nakrájejte na kousky a nechte v polévce ohřát. Dochuťte solí a pepřem.