Kedlubny jsou právě měkce máslové: co z nich uvařit?

Vaření a recepty 20. května 2012

Nemusíte je jenom oloupat a zasyrova sníst. Tyhle recepty jsou neméně zdravou alternativou.

menu kedlubny plněné
zdroj: Isifa.com

Plněné s kozím sýrem

Potřebujete:

4 malé kedlubny

sůl

500 g rajčat

svazek jarní cibulky

100 g kozího sýra

100 g Crème-fraîche

pepř

čtvrt litru zeleninového vývaru

svazek pažitky

Postup:

  1. Kedlubny oloupejte a vařte v osolené vodě asi 25 minut, ne úplně doměkka. Nechte je vychladnout, uřízněte vršek, vnitřek vydlabejte a nakrájejte na malinké kostičky.

  2. Rajčata spařte jednu minutu ve vařící vodě, ochlaďte a oloupejte. Rozčtvrťte a dobře rozmačkejte.

  3. Očistěte cibulky a jemně je nakrájejte.

  4. Smíchejte kozí sýr s Crème-fraîche, přidejte rajčata, kostičky z kedlubny a cibulku, dochuťte solí a pepřem.

  5. Naplňte získanou hmotou kedlubny a usaďte je do máslem vymazané formy. Zalijte vývarem a pečte v předem vyhřáté troubě na 200 stupňů asi 30 minut.

  6. Pažitku nakrájejte a posypejte jí hotové kedlubny.

menu kedlubny polévka
zdroj: Isifa.com

Kedlubnová polévka

Potřebujete:

2 kedlubny

čtvrt litru zeleninového vývaru

slupku z poloviny pomeranče

200 g šlehačky

svazek kerblíku

sůl

pepř

špetku cukru

50 g sušené šunky

Postup:

  1. Kedlubny pořádně omyjte a oloupejte. Slupky vařte deset minut v zeleninovém vývaru s pomerančovou slupkou. Potom vývar sceďte.

  2. Jednu kedlubnu nakrájejte na jemné plátky, vařte je ve vývaru asi 8 minut a vyndejte ven.

  3. Druhou kedlubnu nakrájejte na menší kousky a povařte ve vývaru asi 15 minut do měkka. Vlijte smetanu a přidejte kerblík nakrájený na kousky. Všechno rozmixujte, přisypejte cukr, sůl a pepř.

  4. Přidejte do polévky vařené kedlubnové plátky a případně dodejte na talíře nakrájenou sušenou šunku.

menu kedlubny maso
zdroj: Isifa.com

S masovými kuličkami

Potřebujete:

2 kedlubny

300 g mrkve

sůl

60 g másla

40 g mouky

čtvrt litru mléka

čtvrt litru vody ze zeleniny

1 citrón

pepř

muškátový oříšek

špetku cukru

svazek máty

250 g mletého masa

1 cibulku

1 vejce

3 lžíce strouhanky

2 lžíce sádla

Postup:

  1. Nakrájejte kedlubny a mrkev na kousky a vařte deset minut v osolené vodě. Odložte stranou zeleninu, vodu si ponechte.

  2. Rozehřejte máslo a v něm rozpusťte mouku. Dolijte mléko a uchovanou vodu, nechte tři minuty povařit. Vymačkejte šťávu z citrónu a přidejte ji do omáčky spolu se solí, pepřem, nastrouhaným muškátovým oříškem a cukrem. Jemně nakrájejte mátové lístky a polovinu přidejte do omáčky.

  3. Nakrájejte cibulku. Mleté maso smíchejte se zbytkem máty, cibulkou, vejcem, strouhankou, solí a pepřem. Vyrobte navlhčenýma rukama malé kuličky a osmažte je na sádle do hněda.

  4. Kuličky dejte k připravené zelenině a zalijte omáčkou.

menu kedlubny tofu
zdroj: Isifa.com

Polévka s tofu

Potřebujete:

300 g květáku

300 g brokolice

půl svazku mrkve

1 kedlubnu

250 g bílého chřestu

100 g zelených fazolek

svazek cibulky

lžíci oleje

litr a půl zeleninového vývaru

200 g tofu

Postup:

  1. Květák a brokolici rozdělte na růžičky, mrkev a kedlubny nakrájejte, chřestu uřízněte konečky a nakrájejte jej na kousky. Fazolky nakrájejte na kousky, stejně jako cibulky.

  2. Rozehřejte olej, osmažte na něm jemně cibulku a zalijte vývarem. Zeleninu kromě chřestu a fazolek povařte 20 až 30 minut do změknutí. Potom přidejte chřest a fazolky a vařte ještě 8 minut.

  3. Tofu nakrájejte na kousky a nechte v polévce ohřát. Dochuťte solí a pepřem.