Muffiny s trvanlivým salámem
Potřebujete:
500 g hladké mouky
150 g koleček trvanlivého salámu (jemnězrnného)
100 g černých oliv bez pecek
asi 2,5 dl mléka
60 g sušených rajčat
50 g rozpuštěného másla
1 vejce
1 žloutek
1 lžíci jemně nastrouhaného parmazánu
1 lžičku dijonské hořčice, kypřicího prášku do pečiva, cukru a soli
1/2 lžičky jedlé sody
máslo na vymazání a strouhanku na vysypání formy
Postup:
V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou, solí a cukrem. Přilijte mléko rozmíchané s vejcem, žloutkem, hořčicí, zchladlým máslem a parmazánem a dobře promíchejte, až vznikne hladké těsto. Na závěr do něj vmíchejte nakrájená rajčata, překrájené olivy a kolečka salámu.
Připravte si plech na muffiny (měl by být nejméně na 8 muffinů) a jamky vymažte máslem a vysypejte strouhankou.
Naplňte je připraveným těstem a pečte při 170 °C asi 20 minut dozlatova. Upečené muffiny opatrně vyklopte z jamek a nechte je prochladnout. Jsou výborné teplé i studené.
Salámové koule
Potřebujete:
250 g měkkého salámu
1 bochánek mozzarelly
1 svazek rukoly
1 vejce
2 plátky bílého chleba
2 snítky bazalky
2 stroužky česneku
sůl
olej na smažení
Na obalení:
150 g strouhanky
2 vejce
4 lžíce mléka
Postup:
Listy rukoly spařte vroucí vodou a nechte odkapat.
Plátky bílého chleba rozmixujte v robotu na drť.
Salám umelte, přidejte drobně nakrájenou mozzarellu, nakrájenou spařenou rukolu, jemně nakrájený česnek, vejce a chlebovou drť. Vše důkladně promíchejte, podle chuti přisolte, přidejte nakrájenou bazalku a nechte chvíli odležet.
Z hmoty vytvarujte v namočených dlaních koule velké jako míček na stolní tenis. Obalte je nejdříve ve vejcích rozšlehaných s mlékem, nechte okapat a pak je obalte ve strouhance. Vložte je do větší pánve s rozehřátým olejem a usmažte zvolna ze všech stran dozlatova. Koule nechte odkapat na papírové utěrce a podávejte s různými studenými omáčkami.
Plněné slané rohlíčky
Potřebujete:
390 g ve slupce uvařených brambor
130 g hrubé mouky
1/2 vejce
špetku soli
1 lžičku strouhaného parmazánu
mouku na vál
vejce na potření
Náplň:
220 g tvrdého sýru (eidamu, goudy apod.)
20 tenkých plátků pikantního paprikového salámu
Postup:
Vyberte moučné a rozsýpavé brambory (varný typ C) a uvařte je ve vodě doměkka. Pak je slijte, nechte vychladnout a oloupejte. Oloupané uvařené brambory nastrouhejte na jemném struhadle, buď přímo na vál, nebo do mísy a pak je přesypejte na vál.
Hromádku nastrouhaných brambor zasypejte hrubou moukou a přidejte i špetku soli. Uprostřed hromádky z brambor a mouky utvořte důlek a nalijte do něj vejce (máte-li vejce malé, použijte ho celé). Všechny suroviny nejprve opatrně a krátce prokrájejte nožem, až se částečně spojí. Na závěr těsto zpracujte rukama. Pracujte rychle, protože těsto delším zpracováním nebo i stáním začne řídnout.
Sýr nakrájejte na 20 špalíčků. Do bramborového těsta přidejte navíc parmazán, rozválejte ho na pomoučeném válu na plát silný asi 2 mm a nakrájejte ho na 20 rovnoramenných trojúhelníků o základně asi 6 cm a stranách asi 14 cm. Těsto lehce potřete vejcem rozmíchaným s trochou vody a na spodní hranu položte špalíček sýru. Nad něj směrem ke špičce položte plátek salámu a těsto stočte směrem od spodní hrany ke špičce do rohlíčku. Všechny rohlíčky rozložte na plech vyložený papírem na pečení, dejte je do trouby vyhřáté na 175 °C a pečte asi 15 minut dozlatova.
Španělská omeleta
Potřebujete:
8 vajec
200 g salámu Chorizo
100 g vypeckovaných černých oliv
1 menší zelenou a červenou papriku
sůl
2 oloupané stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
Postup:
Vejce po dvou rozkvedlejte s česnekem utřeným se solí a nechte stát. Papriky opláchněte a nakrájejte na plátky. Olivy nakrájejte na kroužky a společně s kolečky paprik je rozložte na rozehřátou pánev s olejem.
Přidejte plátky salámu, zalijte vejci a pečte, dokud okraje nezačnou zlátnout. Omeletu opatrně otočte a krátce druhou stranu opečte.
Na závěr omeletu přehněte a sesuňte opatrně na talíř.
TIP: K omeletě se hodí například zeleninový salát.