Zaskočte do uzenářství, chystají se dobroty

Vaření a recepty 26. května 2012

Tentokrát budeme vařit trochu nezdravě. Ale vsadíme se, že to nikomu z rodiny vadit nebude.

menu salám mufiny
zdroj: Kuchyne.cz

Muffiny s trvanlivým salámem

Potřebujete:

500 g hladké mouky

150 g koleček trvanlivého salámu (jemnězrnného)

100 g černých oliv bez pecek

asi 2,5 dl mléka

60 g sušených rajčat

50 g rozpuštěného másla

1 vejce

1 žloutek

1 lžíci jemně nastrouhaného parmazánu

1 lžičku dijonské hořčice, kypřicího prášku do pečiva, cukru a soli

1/2 lžičky jedlé sody

máslo na vymazání a strouhanku na vysypání formy

Postup:

  1. V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou, solí a cukrem. Přilijte mléko rozmíchané s vejcem, žloutkem, hořčicí, zchladlým máslem a parmazánem a dobře promíchejte, až vznikne hladké těsto. Na závěr do něj vmíchejte nakrájená rajčata, překrájené olivy a kolečka salámu.

  2. Připravte si plech na muffiny (měl by být nejméně na 8 muffinů) a jamky vymažte máslem a vysypejte strouhankou.

  3. Naplňte je připraveným těstem a pečte při 170 °C asi 20 minut dozlatova. Upečené muffiny opatrně vyklopte z jamek a nechte je prochladnout. Jsou výborné teplé i studené.

menu salám koule
zdroj: Kuchyne.cz

Salámové koule

Potřebujete:

250 g měkkého salámu

1 bochánek mozzarelly

1 svazek rukoly

1 vejce

2 plátky bílého chleba

2 snítky bazalky

2 stroužky česneku

sůl

olej na smažení

Na obalení:

150 g strouhanky

2 vejce

4 lžíce mléka

Postup:

  1. Listy rukoly spařte vroucí vodou a nechte odkapat.

  2. Plátky bílého chleba rozmixujte v robotu na drť.

  3. Salám umelte, přidejte drobně nakrájenou mozzarellu, nakrájenou spařenou rukolu, jemně nakrájený česnek, vejce a chlebovou drť. Vše důkladně promíchejte, podle chuti přisolte, přidejte nakrájenou bazalku a nechte chvíli odležet.

  4. Z hmoty vytvarujte v namočených dlaních koule velké jako míček na stolní tenis. Obalte je nejdříve ve vejcích rozšlehaných s mlékem, nechte okapat a pak je obalte ve strouhance. Vložte je do větší pánve s rozehřátým olejem a usmažte zvolna ze všech stran dozlatova. Koule nechte odkapat na papírové utěrce a podávejte s různými studenými omáčkami.

menu salám rohlíčky
zdroj: Kuchyne.cz

Plněné slané rohlíčky

Potřebujete:

390 g ve slupce uvařených brambor

130 g hrubé mouky

1/2 vejce

špetku soli

1 lžičku strouhaného parmazánu

mouku na vál

vejce na potření

Náplň:

220 g tvrdého sýru (eidamu, goudy apod.)

20 tenkých plátků pikantního paprikového salámu

Postup:

  1. Vyberte moučné a rozsýpavé brambory (varný typ C) a uvařte je ve vodě doměkka. Pak je slijte, nechte vychladnout a oloupejte. Oloupané uvařené brambory nastrouhejte na jemném struhadle, buď přímo na vál, nebo do mísy a pak je přesypejte na vál.

  2. Hromádku nastrouhaných brambor zasypejte hrubou moukou a přidejte i špetku soli. Uprostřed hromádky z brambor a mouky utvořte důlek a nalijte do něj vejce (máte-li vejce malé, použijte ho celé). Všechny suroviny nejprve opatrně a krátce prokrájejte nožem, až se částečně spojí. Na závěr těsto zpracujte rukama. Pracujte rychle, protože těsto delším zpracováním nebo i stáním začne řídnout.

  3. Sýr nakrájejte na 20 špalíčků. Do bramborového těsta přidejte navíc parmazán, rozválejte ho na pomoučeném válu na plát silný asi 2 mm a nakrájejte ho na 20 rovnoramenných trojúhelníků o základně asi 6 cm a stranách asi 14 cm. Těsto lehce potřete vejcem rozmíchaným s trochou vody a na spodní hranu položte špalíček sýru. Nad něj směrem ke špičce položte plátek salámu a těsto stočte směrem od spodní hrany ke špičce do rohlíčku. Všechny rohlíčky rozložte na plech vyložený papírem na pečení, dejte je do trouby vyhřáté na 175 °C a pečte asi 15 minut dozlatova.

menu salám omeleta
zdroj: Kuchyne.cz

Španělská omeleta

Potřebujete:

8 vajec

200 g salámu Chorizo

100 g vypeckovaných černých oliv

1 menší zelenou a červenou papriku

sůl

2 oloupané stroužky česneku

2 lžíce olivového oleje

Postup:

  1. Vejce po dvou rozkvedlejte s česnekem utřeným se solí a nechte stát. Papriky opláchněte a nakrájejte na plátky. Olivy nakrájejte na kroužky a společně s kolečky paprik je rozložte na rozehřátou pánev s olejem.

  2. Přidejte plátky salámu, zalijte vejci a pečte, dokud okraje nezačnou zlátnout. Omeletu opatrně otočte a krátce druhou stranu opečte.

  3. Na závěr omeletu přehněte a sesuňte opatrně na talíř.

TIP: K omeletě se hodí například zeleninový salát.