Copak jsem králík? aneb Jak snést salát na talíři

Vaření a recepty 2. června 2012

Jestli vaši drazí doma reagují na salát na jídelníčku podobnými výkřiky, musíte být kreativní. Zkuste k zelenině něco přidat a uvidíte.

menu salát hříbky
zdroj: Kuchyne.cz

Ledový salát s hříbky

Potřebujete:

200 g čerstvých hříbků

1 hlávku ledového salátu

2 střední mrkve

3 lžíce majonézy

3 lžíce oleje

šťávu z 1/2 citronu

cukr podle chuti

mletý bílý pepř

sůl

Postup:

  1. Ledový salát omyjte, nakrájejte na nudličky a vložte do mísy. Mrkev očistěte, nastrouhejte na tenké nudličky a přidejte do mísy k salátu.

  2. Přidejte majonézu, citronovou šťávu a cukr. Salát osolte a opepřete (ochuťte ho ostřeji, protože zelenina vtáhne chuť do sebe), dobře promíchejte a nechte v chladu rozležet.

  3. Hříbky očistěte, opečte ze všech stran na rozehřátém oleji, osolte je a opepřete.

  4. Salát rozdělte na talíře, na každou porci přidejte část teplých hříbků a ihned podávejte doplněné čerstvým pečivem nebo toasty.

menu salát čočka
zdroj: Kuchyne.cz

Čočka s křepelčími vejci

Potřebujete:

200 g čočky

8 křepelčích vajec

4 párky

1 větší ledový salát

6 lžic slunečnicového oleje

4 lžíce octa

1 lžíci nakrájené pažitky

1 lžičku soli

špetku mletého chilli a pepře

Postup:

  1. Čočku namočte přes noc do studené vody, pak ji uvařte do poloměkka, sceďte, propláchněte studenou vodou, nechte odkapat a nasypejte do mísy. Přidejte olej, ocet, sůl, pepř a chilli, promíchejte a uložte do chladu.

  2. Párky podle potřeby oloupejte, nakrájejte na kolečka, lehce opečte na teflonové pánvi a přidejte k čočce.

  3. Křepelčí vejce uvařte natvrdo, oloupejte, nakrájejte a také je přidejte k čočce.

  4. Ledový salát nakrájejte na tenké nudličky, vyložte jimi dno několika sklenek a naplňte je čočkovým salátem.

menu salát rolky
zdroj: Kuchyne.cz

Salátové rolky

Potřebujete:

8 listů římského salátu

4 porce kuřecích prsou

4 vejce

1 červenou papriku

1 žlutou papriku

2 listy pórku

2 lžíce olivového oleje

1 lžíci dijonské hořčice

1 lžíci citronové šťávy

1 lžíci másla

sůl

Postup:

  1. Vejce rozšlehejte v misce, osolte je a upečte z nich na pánvi vytřené máslem 8 menších omeletek.

  2. Kuřecí prsa podélně nakrojte, rozevřete je na plát a lehce je naklepejte. Vložte je do pánve s rozehřátým olejem a opečte z obou stran dozlatova. Vyjměte je z pánve, osolte, lehce potřete hořčicí smíchanou s citronovou šťávou, zakryjte fólií a nechte v chladu odležet.

  3. Listy pórku opláchněte a dlouhým ostrým nožem je nařežte na 8 dlouhých pruhů. Krátce je ponořte do vařící se vody, a jakmile změknou, ihned je zchlaďte ve studené vodě.

  4. Papriky zbavte semínek a nakrájejte je spolu s připraveným masem na proužky.

  5. Na pracovní desku položte 8 opraných a odkapaných listů salátu, na každý položte omeletku, přidejte proužky papriky a masa. Listy s náplní pevně stočte a uprostřed převažte pórkem. Rozdělte je po dvou na talíře nebo je po jedné zasuňte do úzkých skleniček a ihned podávejte.

menu salát nudlicky karot
zdroj: Kuchyne.cz

Karotkovo-jablečné nudličky

Potřebujete:

200 g karotky

4 jablka

1/2 ledového salátu

2 lžíce medu

šťávu z 1 citronu

1 sáček sušeného droždí

Postup:

  1. Karotku opláchněte, očistěte a nakrájejte na dlouhé tenké nudličky.

  2. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců, také nakrájejte na dlouhé tenké nudličky, rychle promíchejte s karotkou a zalijte citronovou šťávou a medem.

  3. Směs nechte chvilku marinovat a mezitím omyjte ledový salát a natrhejte ho na kousky, které přidáte k jablkům s karotkou. Vše jemně promíchejte, rozdělte na talíře, posypejte sušeným droždím a podávejte.

Tento salát je namíchán tak, aby obsahoval všechny vitaminy, které potřebujete.