Úžasně zhubla a svému útlejšímu tělu přizpůsobuje i jídelníček. Ale s radostí: „Už nejím všechno, na co mám chuť, to bych se neunesla. Pokud vařím, tak jedině čerstvé jídlo z čerstvé zeleniny, grilované maso a ryby. Občas pozvu na jídlo přátele a těm udělám třeba klasickou svíčkovou. Sama ale dávám přednost ovoci, salátům a dobrým sýrům. Takový dobrý sýr a hroznové víno nebo nakrájená broskev, to je úžasná večeře! Jednou za týden si udělám dobrého lososa, ale jím ho bez přílohy.“
Po čertech ďáblech ale kvůli nákupům neběhá, klidně nakupuje v supermarketu. I tam se dají koupit třeba dobré sýry. Jitka má nejraději ty francouzské, obzvláště kozí nebo s brusinkami.
Při vaření hodně používá bylinky, které si sama pěstuje: „Každé jaro si zasadím do samozavlažovacích truhlíků petržel, pažitku, bazalku, tymián, šalvěj a rozmarýn. Jinak z koření mám ráda citronový pepř a muškátový květ i oříšek, které se hodí k zelenině, ale i do zapékaných jídel.“


Jitka nezkazí žádnou legraci ani odvážnou akci: pro propagaci divadelní hry se nebála svléknout.
foto: Markéta Zahradníkovázdroj: Isifa.com
Knedlík jsem neměla pět let
Uchvátila ji právě arabská kuchyně, která jí vyloženě voní. „To jsem jednou byla v Paříži a tam je spousta arabských bister s různými dobrotami, které si můžete odnést domů. Když jsem se pak vrátila do Čech, našla jsem si pár arabských receptů a zkoušela podle nich vařit. Dělala jsem domácí falafel a dodnes si ráda připravuji kuskus se zeleninou.“
Na českou kuchyni si Jitka vlastně moc nepotrpí. „Nemám ráda mastná jídla, proto moc nemusím omáčky, kde se tuk sráží v rohu talíře. Jím věci bez příloh a třeba takový knedlík jsem neměla čtyři nebo pět let. Vždycky jsem milovala brambory, ale naučila jsem se je jíst jako každou jinou zeleninu - ve stejném množství. Dám si třeba dva kousky brambor, k tomu grilovanou petržel a cuketu.“
Okolí už si na její dietní „extrabuřty“ zvyklo. „V poslední době hodně pracuji. V divadle ABC hraji dvacet představení měsíčně, hostuji i v jiných divadlech a natáčím seriál Cesty domů. Takže často jím v divadelním klubu, kde už vědí, že si objednávám jídla bez příloh a vybírám si ta lehká.“
Zatracená specialita
Ale střídmost se s gurmánstvím nevylučuje, proto má Jitka moc hezký zvyk: tak jednou za měsíc si zajde do drahé restaurace. „Je to pro mě vždycky příjemná změna. A dám si k tomu dobré bílé víno, mám ráda německý ryzlink.“ Restauraci vybírá náhodně, prostě proto, že chce zkusit něco nového.
„Kromě arabské mám ráda mexickou kuchyni. Na tu ale chodím k profesionálům, protože bych ji asi sama nezvládla.“
Jíst venku ale bývá sázka do loterie, jak zjistila právě onehdy v Paříži. „Číšník mi nabídl alsaskou specialitu. Donesli mi vařenou hlávku zelí, u ní se krčila jedna brambora, kus celeru, jedna mrkev a kusanec hovězího žebra, hodně prorostlého.
Vzpomněla jsme si přitom na babičku, jak vařívala hovězí vývar. Zatímco my jsme pak jedli čirou polévku s játrovými knedlíčky, ona stávala u linky a s chutí pojídala polévkovou zeleninu z cedníku. Tuhle alsaskou večeři jsem si moc neužila a záviděla jsem kolegům, kteří si dali mého milovaného lososa.“


Jitčin kuskusový salát
Potřebujete:
1 svazek petrželky
1 stroužek česneku
300 g rajčat
1 červenou papriku
20 g ovčího sýra
300 g kuskusu
300 g cukety
svazek jarní cibulky
5 lžic olivového oleje
375 ml syrovátky
snítku koriandru
4 lžíce citronové šťávy
Postup:
Do mísy dejte citronovou šťávu, kuskus, polovinu syrovátky (můžete použít i podmáslí), olej, sůl, pepř a nechte asi čtvrt hodiny bobtnat.
Mezitím oloupejte česnek a nasekejte ho nadrobno.
Připravte si snítky petrželky a koriandru, které rovněž nasekejte nadrobno.
Pak očistěte zbývající zeleninu – cuketu, papriku, rajčata a cibuli, a vše pokrájejte.
Na závěr všechnu zeleninu vmíchejte do kuskusu a ozdobte sýrem.