Bramborové placičky
Potřebujete:
300 g vařených studených brambor
80 g polohrubé mouky
60 g vyloupaných vlašských ořechů
50 g slunečnicových semínek
sůl
olej na pečení
hustou zakysanou smetanu na doplnění
Na omáčku:
500 g třešní
120 g cukru
šťávu z 1 citronu
1 lžíci třešňové pálenky nebo likéru (např. Griotky)
Postup:
Uvařené a vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte je na jemném struhadle do mísy.
Přidejte nasekané vlašské ořechy, slunečnicová semínka a polohrubou mouku, lehce osolte a vše opatrně promíchejte, až vznikne tužší těsto.
Připravené těsto rozdělte na menší kousky, utvořte z nich v dlaních placičky a opečte je v pánvi s rozehřátým olejem z obou stran dozlatova. V kastrolu za stálého míchání povařte vypeckované třešně s cukrem a citronovou šťávou, dokud omáčka nezačne houstnout a tuhnout. Odstavte ji z ohně, dochuťte pálenkou nebo likérem a za občasného promíchání nechte zchladnout. Placičky rozdělte na talíře a doplňte omáčkou a kopečkem zakysané smetany.