Kynutý závin s mákem a třešněmi
Potřebujete:
500 g hladké mouky
250 g tuku na pečení (Hery)
asi 3 dl mléka
30 g droždí
1 lžičku cukru
špetku soli
hladkou mouku na vál
moučkový cukr na posypání
Na náplň:
200 g mletého máku
100 g jemně mletých piškotů
6 lžic vypeckovaných třešní
2,5 dl mléka
1 vejce
1 - 2 lžíce rumu
1 sáček vanilinového cukru
krupicový cukr podle potřeby
špetku mleté skořice
Postup:
Droždí, lžičku cukru a mouky rozmíchejte v části vlažného mléka a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Do mísy prosejte mouku, přidejte změklý nastrouhaný tuk a sůl, přilijte vzešlý kvásek a za postupného přilévání zbylého mléka zadělejte vláčné těsto. Poprašte ho moukou, zakryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě vykynout.
Mezitím připravte makovou náplň. Mletý mák povařte v mléce za stálého míchání. Směs odstavte z ohně, vmíchejte mleté piškoty, rum, vejce, vanilinový cukr a skořici a náplň podle chuti ještě oslaďte.
Vykynuté těsto rozválejte na pomoučeném válu na plát, potřete ho makovou náplní a posypejte třešněmi. Okraje těsta zahněte, těsto stočte do závinu a okraje těsta dobře umačkejte. Závin přeložte na plech vyložený papírem na pečení (spojenou stranou dolů), vložte do trouby vyhřáté na 160 – 170 °C a upečte dozlatova. Upečený závin pocukrujte.