RYBÍZOVÝ TÝDEN: mleté masíčko s pikantní dobrůtkou

Vaření a recepty 25. července 2012

Rybíz je skvělý doplněk k masovým jídlům, protože je skvostně štiplavý. Však to dneska zkuste.

Masové válečky s rybízovým dipem

Potřebujete:

400 g mletého masa

100 g nastrouhaného sýru (např. Eidamu)

3 lžíce strouhanky

1 vejce

1 menší cibuli

0,5 dl bílého vína

olej na opečení

mleté nové koření

sůl

Rybízový dip:

150 g rybízové marmelády

1 dl červeného vína

1 malou jarní cibulku s natí

1 lžíci olivového oleje

špetku mletého chilli

špetku mletého zázvoru

mletý pepř

sůl

Postup přípravy:

  1. Nejdříve připravte rybízový dip. Očištěnou cibulku nakrájejte najemno, zalijte ji lžící oleje, osolte, opepřete, přidejte chilli a zázvor, promíchejte a nechte 5 minut odstát. Pak vmíchejte marmeládu a víno, vše rozmíchejte dohladka a nechte vychladit.

  2. Mleté maso ochuťte novým kořením, přidejte oloupanou a jemně nakrájenou cibuli, nastrouhaný sýr, vejce a bílé víno, osolte a zahustěte strouhankou. Směs nechte asi 20 minut odležet a pak z ní oddělujte malé kousky, které v namočených rukou vytvarujte do válečků.

  3. Vložte je do pánve s rozehřátým olejem a zvolna je opečte ze všech stran dozlatova. Hotové válečky rozdělte na talíře, doplňte je miskou s vychlazeným rybízovým dipem, který ještě znovu rozmíchejte, a podávejte s hranolky nebo pečivem.