JAHODOVÝ TÝDEN: sirup jako od Magdaleny Dobromily

Vaření a recepty 4. července 2012

Domácí sirup zaručuje dojem dokonalé hospodyňky. Zítřejší recept si taky nenechte ujít, ať dojem potvrdíte.

Jahodový sirup s brusinkami

Potřebujete:

2,5 kg dobře vyzrálých jahod

1 l vody

500 g mražených nebo kompotovaných brusinek

25 g kyseliny citronové nebo vinné

cukr (asi 1,3 – 1,5 kg na 1 litr scezené šťávy)

Postup:

  1. Jahody omyjte, nechte dobře odkapat a po částech je rozmixujte. Brusinky rozmačkejte a přidejte spolu s kyselinou k jahodám.

  2. Vše zalijte vodou, směs promíchejte, nalijte do skleněné nebo nerezové nádoby, zakryjte ji čistým plátnem, převažte a nechte stát dva dny v chladu.

  3. Pak ovocnou šťávu přeceďte přes hustý cedník, odměřte ji a nalijte do kastrolu. Přidejte odpovídající množství cukru, promíchejte a za průběžného sbírání pěny tvořící se na povrchu zahřejte k bodu varu (nevařte). Jakmile se cukr rozpustí, přelijte sirup do čistých sklenic, dobře je uzavřete a sirup nechte vychladnout.