Jahodový sirup s brusinkami
Potřebujete:
2,5 kg dobře vyzrálých jahod
1 l vody
500 g mražených nebo kompotovaných brusinek
25 g kyseliny citronové nebo vinné
cukr (asi 1,3 – 1,5 kg na 1 litr scezené šťávy)
Postup:
Jahody omyjte, nechte dobře odkapat a po částech je rozmixujte. Brusinky rozmačkejte a přidejte spolu s kyselinou k jahodám.
Vše zalijte vodou, směs promíchejte, nalijte do skleněné nebo nerezové nádoby, zakryjte ji čistým plátnem, převažte a nechte stát dva dny v chladu.
Pak ovocnou šťávu přeceďte přes hustý cedník, odměřte ji a nalijte do kastrolu. Přidejte odpovídající množství cukru, promíchejte a za průběžného sbírání pěny tvořící se na povrchu zahřejte k bodu varu (nevařte). Jakmile se cukr rozpustí, přelijte sirup do čistých sklenic, dobře je uzavřete a sirup nechte vychladnout.