Rychlý drobenkový koláč
250 g Hery nebo másla
200 g hladké mouky
150 g hrubé mouky
200 g pískového cukru
3 vejce
asi půl hrnku mléka nebo jogurtu pokojové teploty
1 vanilkový cukr
1/2 prášku do pečiva
asi 600 g vypeckovaných třešní
3 lžíce krystalového cukru na posypání
tuk na vymazání a mouku na vysypání plechu
Postup:
Změklý tuk rozmačkejte v míse vidličkou s cukrem a prosetou moukou na drobenku. Třetinu oddělte do misky a dejte do chladu.
Do 2/3 drobenky vmíchejte vanilkový cukr, prášek do pečiva a žloutky rozšlehané v mléce.
Z bílků ušlehejte vláčný sníh a vmíchejte ho do směsi. Těsto natřete na vymazaný a vysypaný plech (nebo velkou koláčovou formu), poklaďte třešněmi, pocukrujte a posypejte drobenkou. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a koláč upečte dorůžova.