Košíčky s ovocem
Potřebujete:
Těsto:
250 g hladké mouky
125 g másla
100 g cukru
2 žloutky
máslo na vymazání formiček
400 g čerstvých malin nebo ostružin a moučkový cukr na ozdobení
Náplň:
2 dl mléka
70 g másla
2 žloutky
1 dl sladkého kondenzovaného mléka (Salka)
2 lžičky pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
2 lžičky moučkového cukru
špetku soli
Postup přípravy:
Na válu zpracujte nožem mouku s nakrájeným změklým máslem a cukrem. Doprostřed vyklepněte žloutky a opět zpracujte nožem a pak rychle rukama vypracujte vláčné tuhé těsto, které nechte ve fólii alespoň hodinu odpočinout v chladu.
Pak těsto rozválejte mezi dvěma fóliemi na plát silný asi 2 mm, vykrojte z něj asi 10 čtverců nebo kruhů (podle tvaru formiček), kterými vyložte vymazané formičky a těsto dobře přimáčkněte. Dno propíchejte vidličkou, posypejte suchými luštěninami a zapečte asi 10 minut při 190 °C.
Po zchladnutí košíčky vyklopte z formiček, vysypejte luštěniny a košíčky ještě lehce dopečte v troubě zapnuté na spodní pečení při 165 °C. Do vychladlých košíčků nastříkejte krém, ozdobte je ovocem a pocukrujte.
Krém: Salko a polovinu mléka přiveďte k varu. Přilijte zbylé mléko rozšlehané s pudinkovým práškem, žloutky a solí a za stálého míchání povařte do zhoustnutí. Krém nechte vychladnout, mezitím v míse vyšlehejte změklé máslo s cukrem do pěny a postupně do ní zašlehejte vychladlý krém.