Broskvový nákyp se skořicí
Potřebujete:
300 – 400 g broskví
200 g rýže
1 l mléka
3 vejce
100 g moučkového cukru
60 g másla
špetku strouhané citronové kůry
špetku mleté skořice
špetku soli
máslo na vymazání mísy a na přelití
šlehačku na ozdobení
Postup přípravy:
Rýži přeberte, nasypejte do vroucího mléka se špetkou soli, promíchejte a vařte, dokud rýže nezměkne a nevznikne hustá kaše, kterou nechte vychladnout.
V míse utřete změklé máslo se žloutky, cukrem, strouhanou citronovou kůrou a mletou skořicí. Přidejte vychladlou rýžovou kaši a dobře promíchejte. Na závěr do této směsi zlehka vmíchejte pevný sníh ušlehaný z vaječných bílků.
Ohnivzdornou mísu vymažte máslem a dno poklaďte vrstvou rýžové směsi. Poklaďte ji vypeckovanými a nakrájenými broskvemi a zakryjte je zbylou rýžovou směsí. Pokud vám ještě zbyly nakrájené broskve, zapíchejte je do horní rýžové vrstvy. Vše vložte do trouby vyhřáté na 160 – 170 °C a zapečte asi 30 minut dozlatova. Hotový nákyp přelijte rozehřátým máslem a podle chuti ozdobte šlehačkou.