Křehký závin s tvarohem a broskvemi
Potřebujete:
300 g polohrubé mouky
80 g moučkového cukru
1 sáček vanilinového cukru
1 žloutek
bílé víno
špetku kypřicího prášku do pečiva
špetku strouhané citronové kůry
špetku soli
mouku na vál
tuk na vymazání plechu
bílek na potření
moučkový cukr na posypání
Náplň:
300 g měkkého tvarohu
5 broskví
80 g moučkového cukru
50 g změklého másla
1 žloutek
30 g strouhaných mandlí
1/2 sáčku vanilinového cukru
2 – 3 lžíce vanilkového pudinkového prášku
špetku strouhané citronové kůry
Postup přípravy:
Mouku smíchejte s oběma druhy cukru, práškem do pečiva, špetkou soli, citronovou kůrou a žloutkem a přilijte tolik vína, abyste mohli zpracovat hladké těsto, které dobře propracujte a nechte odležet asi 30 minut v chladu.
Mezitím připravte náplň. Změklé máslo utřete s oběma druhy cukru, citronovou kůrou a žloutkem. Přidejte tvaroh, strouhané mandle a pudinkový prášek a dobře promíchejte.
Připravené těsto rozválejte na pomoučeném válu na obdélníkový plát a potřete ho tvarohovou náplní. Povrch poklaďte půlkami nebo třetinami broskví a těsto stočte do závinu, který opatrně přenesete na vymazaný plech. Povrch závinu potřete bílkem, vložte ho do trouby vyhřáté na 190 °C a upečte. Hotový závin pocukrujte.