Švestkový kompot
Potřebujete:
3 kg švestek
500 g cukru
Postup přípravy:
Připravte si zavařovací sklenice s dobrými uzávěry o obsahu asi 7 dl a dokonale je vymyjte.
Švestky omyjte, rozpulte, zbavte pecek a řeznou stranou dolů je naskládejte velmi těsně do připravených sklenic. Do každé sklenice přisypejte 2 lžíce cukru (pokud máte sklenice menší, přidejte cukru méně) a každou sklenici zalijte až po okraj vroucí vodou.
Sklenice pevně uzavřete, naskládejte je do zavařovacího hrnce a sterilujte asi 15 minut při 85 °C (menší sklenice asi 10 minut). Pak sklenice opatrně vyndejte z vody a kompot nechte vychladnout. Pokud nemáte zavařovací hrnec, použijte velký obyčejný a jeho dno vyložte složenou utěrkou.