Švestkový nákyp
Potřebujete:
300 g vypeckovaných švestek
200 g rýže
5 dl mléka
3 vejce
100 g moučkového cukru
60 g másla
slivovici na naložení švestek
špetku strouhané citronové kůry
špetku soli
máslo na vymazání pekáče a přelití
moučkový cukr na posypání
šlehačku na ozdobení (nemusí být)
Postup přípravy:
Vypeckované švestky zalijte slivovicí a nechte stát do druhého dne.
Rýži přeberte, operte, nasypejte do vroucího mléka se špetkou soli, promíchejte a vařte, dokud rýže nezměkne a nevznikne hustá kaše, kterou necháte vychladnout.
V míse utřete žloutky se změklým máslem, cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou do pěny. Přidejte vychladlou rýžovou kaši, promíchejte a na závěr vmíchejte tuhý sníh ušlehaný z bílků.
Pekáč nebo ohnivzdornou mísu vymažte máslem a na dno rozložte vrstvu rýžové směsi. Poklaďte ji odkapanými a nakrájenými švestkami a zakryjte vrstvou zbylé rýžové kaše. Nákyp vložte do trouby vyhřáté na 160 - 170 °C a pečte asi 30 minut, dokud povrch nezačne zlátnout. Před podáváním poprašte nákyp moučkovým cukrem, každou porci přelijte rozehřátým máslem a podle chuti ozdobte kopečkem šlehačky.