Kynuté knedlíky s čokoládovou omáčkou
Potřebujete:
530 g hrubé mouky
2,5 dl mléka
16 půlek švestek
100 g másla
2 vejce
60 g pískového cukru
10 g droždí
1 žloutek
1 lžičku citronové kůry
špetku soli
moučkový cukr na posypání
Ořechy:
80 g vlašských ořechů
2 lžíce krystalového cukru
2 lžíce másla
Omáčka:
4 dl mléka
1 tyčinku Kofila
1/2 vanilkového pudinkového prášku
1 žloutek
1 lžíci rumu
Postup přípravy:
Vlažné mléko smíchejte s rozdrobeným droždím, 2 lžícemi cukru a 5 lžícemi mouky. Připravený kvásek nechte na teplém místě vzejít. Do mísy prosejte mouku se solí, přidejte citronovou kůru, vzešlý kvásek a vše zalijte vlažným mlékem rozšlehaným s vejci a žloutkem. Ze směsi vypracujte hladké těsto a nakonec do něj zapracujte rozpuštěné máslo. Zakryjte je čistou utěrkou a na teplém místě nechte 30 minut kynout.
Vykynuté těsto na pomoučeném válu rozdělte na 16 stejně velkých kousků, rozmáčkněte je na placky, na střed každé dejte jednu půlku švestky a zabalte do tvaru knedlíčku. Každý knedlíček dejte na čtvereček papíru na pečení, zakryjte utěrkou a nechte kynout dalších 15 minut. Do pařáku nebo kastrolu s napařovací vložkou nalijte vodu, přiveďte ji k varu a knedlíky vždy asi po 5 vařte v pařáku 10 minut. Hotové ihned propíchejte vidličkou, aby se nesrazily.
- V rendlíku přiveďte k varu polovinu mléka na omáčku, přidejte rozlámanou kofilu, rum a nechte rozvařit. Ve zbylém mléce rozšlehejte pudink se žloutkem, vlijte do rozvařené čokolády a míchejte do zhoustnutí.
Ořechy nahrubo nasekejte a na pánvi s máslem je opražte dozlatova. Zasypejte cukrem, nechte zkaramelizovat, odstavte, nechte vychladnout a nadrťte na menší kusy.
Knedlíky rozdělte do talířů, přelijte omáčkou, posypejte praženými ořechy a nakonec moučkovým cukrem.