Jablečné čatní
Potřebujete:
500 g nakyslých jablek
1 červenou cibuli
60 g hnědého cukru
60 g rozinek
0,5 dl vinného octa
1 lžičku oloupaného a nastrouhaného čerstvého zázvoru
1/2 lžičky strouhané citronové kůry
1/2 lžičky strouhané pomerančové kůry
1/2 lžičky mletého nového koření
1/2 lžičky drceného černého pepře
3 hřebíčky
Postup přípravy:
Jablka oloupejte, zbavte stopek a jádřinců, nakrájejte je na kostky a vložte do kastrolu se silným dnem. Přidejte oloupanou a drobně nakrájenou cibuli, přilijte vinný ocet, promíchejte a společně poduste asi 15 minut pod pokličkou (jablka by se neměla rozvařit).
Pak přidejte rozinky, hnědý cukr, nastrouhaný zázvor, citronovou a pomerančovou kůru, nové koření, pepř a hřebíčky, důkladně promíchejte a zvolna duste pod pokličkou ještě asi 35 minut.
Hotové čatní naplňte do čistých skleniček, uzavřete je a po vychladnutí uložte v chladničce a spotřebujte do 14 dnů.