Makový koláč s jablky
Potřebujete:
200 g polohrubé mouky
125 g másla nebo margarínu
150 g cukru
2 vejce
8 lžic mléka
80 g máku
1 sáček kypřicího prášku do pečiva
2 lžíce rumu
1 lžíci mleté skořice
špetku soli
máslo na vymazání
hrubou mouku na vysypání formy
Náplň:
3 jablka
0,5 dl pomerančové šťávy
1 lžíci medu
1 lžíci cukru
1 lžíci citronové šťávy
Postup přípravy:
V malém kastrůlku svařte pomerančovou šťávu s cukrem a medem na hustý sirup.
Jablka oloupejte, překrojte na poloviny, zbavte jádřinců, nakrájejte na plátky, pokapejte citronovou šťávou a opět složte do tvaru jablečných půlek.
Do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva, přidejte vejce, rozpuštěné zchladlé máslo nebo margarín, 100 g cukru, mléko a špetku soli a promíchejte.
Dvě třetiny těsta nalijte do vymazané a vysypané dortové formy (průměr 23 cm). Do zbylého těsta vmíchejte mák, 50 g cukru, skořici a rum a rozetřete ho na světlé těsto. Na koláč rozložte půlky jablek, potřete je pomerančovým sirupem a pečte asi 45 minut při 170 °C. Ke konci pečení jablka ještě několikrát potřete zbylým sirupem.